Hlavní obsah

Veslař Neffe slyšel o medaili až letos

PRAHA

Karel Neffe má doma jeden z největších sportovních pokladů – olympijskou medaili, kterou v roce 1972 vybojoval jeho otec. „Ale já ji viděl asi dvakrát v životě, táta ji má schovanou hodně hluboko na dně krabice,“ vypráví třiadvacetiletý veslař, jenž touží otce napodobit v posádce čtyřky bez kormidelníka.

Foto: Jiří Koliš

Čtyřka bez muži - Horváth, Karek Neffe, Jan Gruber, Milan Bruncvík

Článek

Ač veslařská rodina, o zisku bronzu z Mnichova se u Neffů moc nemluvilo. „Asi až před měsícem jsme s tátou měli zhruba dvouhodinový rozhovor. Bavili jsme se o tom, co ten olympijský závod obnáší, a shodli jsme se, že se musí jet ne na sto, ale na dvě stě procent,“ tlumočí mladší Neffe obsah pohovoru.

S otcem jsou si podobní. „Je to věrná kopie táty,“ prohlásil letos na Primátorkách legendární kormidelník Jiří Pták. „Hodně lidí nám to říká. Občas někoho potkám, on řekne: ,Ty jsi určitě mladej Neffák, pozdravuj tátu.‘ A já ani nevím, o koho jde. I když teď jsem viděl tátovu fotku, když mu bylo pětadvacet, a byl skoro stejný,“ usmívá se. Veslování se věnuje i jeho dvojče Irena. „Teď strokuje osmu na univerzitě ve Washingtonu,“ přibližuje bratr.

Neffeho čeká v Pekingu druhá olympiáda

Sám ale původně tíhl k jinému sportu. „V šesti jsem začínal s tenisem, táta mi říkal, že veslování je moc dřiny za málo peněz,“ říká Neffe. „Ale jak jsem chodil běhat do loděnice, zrovna tam onemocněl jeden kluk do osmy, oni věděli, že já veslo aspoň umím držet, tak jsem to zkusil a zavolal trenérovi na tenis, že dorazím za týden. A už jsem tam nikdy nebyl.“

Neffeho čeká v Pekingu druhá olympiáda. Opět ve čtyřce bez kormidelníka, ale s úplně jinou posádkou. Aténské trio Vitásek, Schindler, Makovička vystřídali Bruncvík, Gruber a Horváth. „Určitě jsme teď silnější. Změnil se i věkový průměr, vždyť nejstarší je Honza Gruber, kterému je 24 let. Tahle posádka je ambicióznější a dynamičtější,“ hodnotí její strok.

Když se dotvořila, hned za dva týdny byla čtvrtá na Světovém poháru. Co z toho může být v Pekingu? „Je tam deset lodí, může vyhrát kdokoliv. Všechny lodě ve světové špičce už jsme porazili, ale každá dokázala zdolat nás. Rozhodnou setinky,“ ví Neffe.

Reklama