Hlavní obsah

Švece brzdilo zranění, ale o svátek nechtěl přijít

Václav JindřichPrávo

Česká historie tak skromnou zápasnickou výpravu na olympiádě nepamatuje. Marek Švec totiž bude jediným reprezentantem tohoto odvětví, jenž se odebere na dalekou cestu do Číny. „Jsem přesvědčen, že to bude nádherný svátek, a do Pekingu se moc těším. Pro mě osobně to má jedno „ale“. Příprava totiž neprobíhala úplně podle mých představ,“ přiznává Švec a hned své patálie upřesňuje.

Článek

„Z dubnového mistrovství Evropy jsem si přivezl zranění – natržené vazy v rameni – a dosud mě to omezuje,“ povzdechl si borec, jenž v kategorii do 96 kg řeckořímského stylu skončil na OH 2000 v Sydney osmnáctý a před 12 lety v Atlantě osmý.

V přípravě na svoji třetí olympiádu nechtěl nic podcenit, proto zvolil nestandardní krok: odcestoval na dlouhé soustředění do USA. „Měsíc v Coloradu Springs byl vynikající. Zátěž ve dvou tisících metrem nad mořem má pozitivní odezvu. K tomu prvotřídní strava, opravdu čisté, zdravé a špičkově připravené jídlo. Skvěle vybavená posilovna a další sportoviště,“ liboval si nad dobrým tahem. „Výhradu bych měl snad jedině k úrovni ubytování, představoval bych si sprchy a toalety jinak než společné, ale pokud tohle pominu, tak po všech stránkách vynikající a můžu jenom chválit,“ říká Švec.

Po zámořském pobytu ještě absolvoval dvoutýdenní soustředění v maďarské Tatě a už v neděli se svým sparingpartnerem a masérem v jedné osobě Jiřím Matýskem a trenérem Ervínem Vargou vyrazí do dějiště her. Nepocestuje do naprostého neznáma, vždyť před dvěma lety v jihočínském Kuang-čou proběhlo mistrovství světa. A Švec si tam pověsil na krk stříbrnou medaili. „S aklimatizací jsem tam neměl problém a šampionát byl po organizační stránce slušně zabezpečený, takže věřím, že všechno bude klapat,“ nepřipouští si komplikace.

Když to vyjde, a to stoprocentně, pak z toho bude medaile

Dnem D bude pro 35letého olympionika čtvrtek 14. srpna v pekingské hale Zemědělské univerzity, kam se vejde 8500 diváků. Teoreticky by cesta za úspěchem měla být přímočařejší, než na evropských či světových šampionátech. Na OH se z každé země představí vždy jen jeden zástupce v dané kategorii. „Řekl bych, že cesta je kratší, ale jednodušší v žádném případě. Byla tu síta kvalifikací a jimi prošla opravdu jen špičková kvalita.“

Ostřílený Švec má slušnou sbírku cenných kovů – z MS dvě stříbra a bronz a ještě dva evropské bronzy. Zlato z velké akce mu chybí, ale sám dobře ví, že ve sportu se těžko dá předem narýsovat cesta na Olymp. Proto své ambice formuluje s nadhledem: „Když olympiáda vyjde, a to stoprocentně, pak z toho bude medaile. A pokud medaile necinkne, ale současně budu vědět, že jsem nikde neudělal botu a odevzdal jsem maximum, i tak budu spokojen,“ ujišťuje zápasník, jehož nejbližší program má jasné kontury. „Stahuju váhu na potřebných šestadevadesát kilo, budu dolaďovat formu a vychytávat drobnosti. I když po pravdě řečeno to zranění až takovou drobností není…“

Přes zdravotní lapálie si ani jednou nepohrál s myšlenkou, že účast na olympiádě vzdá. „Ani náhodou, o tom jsem vůbec nepřemýšlel. Něco musím vydržet a překousnout. Vzdát něco tak výjimečného, jako je olympiáda, nepřicházelo v úvahu,“ rozhodně pravil Švec.

Reklama

Související témata: