Hlavní obsah

Snad nás neunesou, věří kajakářky

Michal OsobaPrávo

Velmi skromná bude česká olympijská výprava rychlostních kanoistů. Čítá pouze jedinou posádku, která má dvě členky. Michala Mrůzková prožije atmosféru závodů pod pěti kruhy podruhé, Janu Blahovou čeká premiéra.

Článek

„Míša mi o olympiádě vyprávěla už hodněkrát, ale stejně to chci poznat na vlastní kůži,“ těší se mladší z dvojice. Mrůzková reprezentovala před čtyřmi lety na singlu, účast si vybojovala právě v souboji s Blahovou. „Ale letos je to jiné. Tehdy jsem jela na olympiádu jako outsider, teď to bude nový zážitek. Očekávání jsou určitě větší,“ ujišťuje Mrůzková, která na kanále Schinias dojela třináctá.

Jaká tedy jsou očekávání? „Letos je to hodně vyrovnané, řada posádek se zlepšila,“ říká královna sjezdu na divoké vodě posledních let Mrůzková. „Naším prvním cílem bude dostat se do finále a tam pak budeme rády za každou předjetou loď,“ naznačuje opatrně, než vyřkne konkrétní cíl: „Když zajedeme do šestého místa, budeme určitě spokojené.“ Do odletu jim ještě týden zbývá.

„Zatím vše klapalo v pohodě, jen jsem brala nějaká antibiotika, ale nic vážného,“ říkala Mrůzková po mistrovství republiky, poslední prověrce před odletem do Číny. Na místě už na ně čeká loď. „Už je tam asi měsíc. Ta, na které jsme jely domácí šampionát, má asi i trochu jiné rozměry,“ domnívala se zkušenější z dua kajakářek.

Absolvovaly testovací závod

Nepojedou do neznáma. Na kanále Šun-i absolvovaly minulý rok testovací závod. „Je to obrovský kanál, takové dvojité Račice,“ porovnává Blahová s vyhlášeným českým vodáckým centrem. „Je to megalomanské, ale všechno fungovalo,“ doplňuje ji parťačka. „Dráha je uprostřed, což je dobré. Kdyby foukal vítr, nemuselo by to být tolik znát,“ věří Blahová.

Na rozdíl od veslařů nebudou moci přebývat v hotelu. „Nám to ani nikdo nenabídl,“ říká třiadvacetiletá Blahová. „Ale atmosféra v olympijské vesnici je stejně lepší, asi bychom to ani nevyužily,“ namítá o šest let starší Mrůzková.

Jediné, z čeho mají mírné obavy, je bezpečnostní situace na olympiádě. „Věřím, že smog tak hrozný nebude, loni s ním problémy nebyly. Tak snad jen aby nás nikdo neunesl,“ pousměje se Blahová. „Řečeno s nadsázkou, ale o politické situaci se hodně mluví, tak máme trochu obavy, aby se tam nic nesemlelo,“ dodává Mrůzková.

Reklama

Související témata: