Hlavní obsah

Korbel v přípravě na olympiádu propotil čtyřicet triček

PRAHA

Už na páté olympijské hry v řadě se během několika příštích hodin vydá český stolní tenista Petr Korbel. Čtvrtý muž z olympiády v Atlantě v roce 1996 se cítí v dobré formě a na vrchol sezóny je připraven. Sedmatřicetiletý Korbel si vybojoval účast v Pekingu jako jediný český mužský zástupce, ve dvouhře žen bude Českou republiku zastupovat jen Dana Hadačová.

Článek

Stolní tenis bude v Číně jakožto zemi zaslíbené tomuto sportu jednou z nejsledovanějších událostí her a pro všechny závodníky je proto účast na olympiádě právě v Pekingu velmi prestižní záležitostí. "Je to pro každého určitě výjimečná událost a jsem proto velmi zvědav, jak to tam bude nakonec vypadat. Určitě bude pořád vyprodáno," tvrdil Korbel na pondělní tiskové konferenci před odletem na OH.

Pingpong je čínským národním sportem a domácí udělají vše pro úspěch, s jinými než zlatými medailemi se ani nepočítá. "Co se týče družstev, tak tam jim mohou zlaté medaile rovnou předat, tam není o co hrát. Ale v individuální soutěži by je mohl někdo zaskočit, už jen proto, že dvouhru budou hrát jen tři," poukázal na Korbel na menší zastoupení oproti jiným světovým turnajům, kde bývá i trojnásobek Číňanů.

Číňané sledují Evropany velmi pečlivě

Reprezentanti velké země budou navíc pod obrovským tlakem a záleží, jak se s ním vyrovnají. Trenéři a funkcionáři ovšem neponechávají vůbec nic náhodě. "Na každých akcích si Číňané natáčejí a analyzují hru soupeřů. A co jsem slyšel, tak v tréninkovém centru v Pekingu mají vyvěšen seznam nejlepších hráčů z Evropy s jejich přednostmi i slabinami. Myslím, že takový Samsonov nebo Schlager by jim mohli zatápět," myslí si Korbel, který měl možnost nejlepší hráče z Evropy sledovat na nedávném dlouhém soustředění v Německu, kde se sešla evropská elita.

"Do Německa jsem s trenérem Demkem vyrazil po přípravě v Ostravě a šestidenní dovolené s rodinou. Nejdříve jsme byli ve Frankfurtu, poté v Düsseldorfu," připomněl český hráč svou poslední přípravu před olympiádou. Zdravotně se cítil v pořádku, potíže mu dělaly jen nesnesitelné podmínky v neklimatizovaných halách. "Za ten poslední týden v Düsseldorfu jsem propotil čtyřicet triček. Možná to bylo dobré jako test před podmínkami v Číně, ale tam by prý mělo být vše v pořádku," dodal.

Na další olympiádu nemyslí

Do dějiště her Korbel vyráží více než dva týdny před zahájením své soutěže. "Jsem rád, že odlétám tak brzo. Alespoň si budu moci osahat místní prostředí a podmínky a také máme od pořadatelů přislíbeno, že si budeme moci zatrénovat. Momentálně mě nikde nic neskřípe, snad to vydrží i po dlouhém letu," těší se sedmatřicetiletý reprezentant, který bude patřit mezi nejstarší účastníky olympijské soutěže.

Na další olympiádu v Londýně za čtyři roky ale nemyslí, bližší je mu myšlenka zahrát si na domácím mistrovství Evropy v Praze v roce 2010. "Je mi líto, že po celou svoji kariéru jsem doma nezažil velký turnaj, takže pokud zdraví vydrží a budu schopen ještě kvalitně hrát, tak bych se určitě rád zúčastnil. Ale když mě budou mladí přehrávat, tak jim uvolním místo," usmíval se nejlepší český stolní tenista současnosti.

Vzpomínky Petra Korbela na olympijské hry
1992 (Barcelona):
"Měl jsem štěstí, protože jsem se dostal na hry jako náhradník za nějakého zraněného Rusa. Bydlel jsem s vodními pólisty a byla s nimi velká legrace. Na Číňana Ma Wenga jsem měl dva mečboly, ale nakonec prohrál po jeho dvou "prasátkách". Umístění: nepostoupil ze skupiny.
1996 (Atlanta):
"Oproti Barceloně tam organizační věci moc neklapaly, třeba do haly jsme někdy jeli i dvě hodiny. Taky byl nepříjemený ten výbuch v dějišti her. Na úvod jsem prohrál s nějakým neznámým Korejcem, ale pak porazil mistry světa Gatiena i Saiveho." Umístění: 4. místo.
2000 (Sydney):
"Na Sydney vzpomínám nejraději, lidé tam byli hodně přátelští. Škoda, že jsem prohrál se Saivem, který mi oplatil porážku z Atlanty. Ve čtvrtfinále jsem sledoval Samsonova, který vedl nad Waldnerem už 2:0 na sety a přesto prohrál. To byl asi nejlepší zápas, jaký jsem kdy viděl." Umístění: vyřazen v 1. kole.
2004 (Atény):
"Měl jsem dobré vylosování a navíc se mi v té době dařilo. Jenže den před odletem mi "ruply" záda a místo přípravy jsem chodil po doktorech. Byl jsem nasazený mezi nejlepší šestnáctku, takže jsem sice fakticky vypadl ve třetím kole, ale byl to můj první zápas. S Kcho Laj-Čchakem z Hongkongu jsem prohrál 3:4 na sety." Umístění: vyřazen v 3. kole.

Reklama