Hlavní obsah

Basketbalistky chtějí v Pekingu minimálně do čtvrtfinále

PRAHA

S minimálním cílem postupu do čtvrtfinále nabraly v pondělí po poledni kurz na Peking české basketbalistky. Tým trenéra Jana Bobrovského čeká devatenáctihodinový přesun přes Istanbul do dějiště XXIX. letních olympijských her, první trénink absolvují české hráčky ve středu. Už v sobotu pak vstoupí do olympijského turnaje duelem s jedním z největších favoritů na zlato, obhájkyněmi prvního místa z Atén z USA.

Článek

České basketbalistky absolvovaly v předolympijské přípravě herní soustředění v Moskvě (prohra s Ruskem a Španělskem, výhra nad Izraelem), posledním testem pak byl minulý týden stoprocentně úspěšný dvojzápas s Bulharskem. „Proti Bulharsku jsme procvičili útočné i obranné varianty, v některých chvílích bych náš výkon označil za vynikající. Z výkonů plyne spokojenost, myslím, že máme docela slušnou formu. Tým je vyzrálejší, vztahy jsou velmi dobré. Začaly zabírat i ty hráčky, které na předcházejících šampionátech nehrály tak dobře jako nyní,“ přemítal při pondělním setkání s novináři před odletem do Číny kouč Jan Bobrovský.

Proto se od českých hráček čeká minimálně postup ze skupiny. „Narozdíl od předchozích šampionátů je celý tým zdravý. Odjíždíme v nejsilnějším možném složení, které se dá v českém ženském basketbale poskládat. Vedení federace proto dalo za cíl minimálně postup do čtvrtfinále,“ podotkl šéf výpravy Jiří Hamza, podle nějž jsou síly účastníků turnaje extrémně vyrovnané. „Favorité? Asi jen Austrálie a USA. Na třetí místo bych tipoval Rusky, jejich výkony jsou ale dost nevyrovnané. Od 3. do 10. místa je to otevřené,“ doplnil Hamza. Na minulé olympiádě skončily Češky páté.

Program českých basketbalistek v základní skupině B
9.8. 14:00 SELČČR - USA
11.8. 5:15 SELČČR - Mali
13.8. 5:15 SELČČR - Španělsko
15.8. 3:00 SELČČR - Nový Zéland
17.8. 14:00 SELČČR - Čína
Skupina A: Austrálie, Bělorusko, Brazílie, Korea, Lotyšsko, Rusko.
Další program turnaje basketbalistek: 19.8. čtvrtfinále (poražení čtvrtfinalisté už dál nehrají, umístění 5.-8. podle výsledků ve skupině), 21.8. semifinále, 23.8. finále.

Hráčky si nechtějí nechat ujít zahájení

Bobrovského tým čekají ve skupině B již zmiňované Američanky, dále hráčky Mali, Španělska, Nového Zélandu a na závěr domácí Číňanky. „Postup do čtvrtfinále je v našich silách. Rád bych ale upozornil, že ani družstvo Mali není outsider. Slabší je asi jen Nový Zéland. V ostatních zápasech bude záležet na momentální formě a samozřejmě na štěstí,“ uvedl kouč českého družstva, jehož čeká hned na úvod her tvrdý oříšek - připravit hráčky na duel s možná největším favoritem turnaje. „Pokud s nimi odehrajeme slušné utkání, tak bude naší výhodou se rozehrát s favoritem. V opačném případě by ale vysoká porážka mohla narušit psychiku týmu,“ soudí Bobrovský.

Zatím však vedení české výpravy trápí víc než Američanky aklimatizace hráček v dějišti her. „Původně byl odlet plánován dokonce až na 6. srpna, ihned po potvrzení postupu jsme to ale raději posunuli o dva dny dopředu,“ líčil Hamza. Na pobyt v Číně totiž nevzpomínají v dobrém ani samotné reprezentantky. „Zpočátku to bylo dobré, ale po třech dnech jsme v noci koukaly do zdi a nemohly spát. Týmoví lékaři ale dělají vše pro to, abychom aklimatizaci zvládly co nejlépe,“ dodala kapitánka Hana Machová-Horáková.

České hráčky nastoupí k prvnímu utkání v sobotu, v pátek by si ale nechtěly nechat ujít slavnostní zahájení her. V Aténách totiž kvůli prvnímu zápasu na Olympijském stadiónu chyběly... „Pokud by to mělo trvat 4 až 5 hodin, bylo by to zbytečné riziko. Jinak by to snad neměl být problém,“ usmíval se Bobrovský nad otázkou, zda své svěřenkyně pustí do „Ptačího hnízda“. Zápas s USA Češky hrají v sobotu od 14 hodin SELČ.

Reklama