Hlavní obsah

Češi v Pekingu čelí smogu i vedru, zatím bez problémů

PEKING

Vysoké teploty, vlhkost a zatím i příležitostný smog komplikují přípravu sportovců v dějišti olympijských her v Pekingu. Více než čtyři desítky českých reprezentantů, kteří už do Číny dorazili, zatím ale vše zvládají bez problémů. I proto, že v minulých dnech byly podmínky mnohem lepší, než se původně předpokládalo.

Článek

"Když jsme sem 22. července přijeli, tak tady bylo opticky dost husto. Pak se to kolem jedenatřicátého asi na čtyři dny zlepšilo, bylo jasno a bylo dokonce vidět na hory na západě. Říkali jsme si, že jejich opatření zabrala a my jsme se na vše připravovali zbytečně. V pondělí se ale vše opět zhoršilo, naštěstí dnes už je to opět lepší," řekl ČTK a deníku Sport hlavní lékař české výpravy Jaroslav Větvička.

Na začátku týdne podle něj byla situace hodně špatná, což prokázala i měření, které česká výprava pravidelně provádí. "Naměřili jsme hodnoty, podle kterých by se ze zdravotnického hlediska měl nosit respirátor," přiznal Větvička.

Vše podle něj závisí na tom, jak v Pekingu fouká vítr. "Pokud ze západu, kde jsou dvoutisícové hory, tak je to problém. Navíc to prý přifukuje další smog, údajně o 30 procent. Když se změní na východní, což je málo časté, tak to dokáže pekingskou oblast vypláchnout," vypozoroval zkušený lékař, jenž dokáže situaci ohodnotit již ráno při pohledu z okna. "Podle toho, jak jsou ohnuté stromy," uvedl Větvička.

Uvažuje se o čističkách vzduchu 

Sportovci však s povětrnostními podmínkami problémy nemají, i proto, že jsou připraveni. "Jsou zkušení a ví, že když je takhle dusno a vlhko, tak venku netrénují a jdou do posilovny," podotkl lékař. Přímo v olympijské vesnici by jim měly pomoci i speciální filtry, které mají ve svých pokojích nainstalovány na klimatizaci. "Asistenti to dělali tři dny a užili si při tom," řekl šéf české mise František Dvořák.

Původně přestavitelé Českého olympijského výboru počítali i s možností, že by do všech pokojů zabudovali čističky vzduchu. Zatím k tomu nepřistoupili. "Není to legrace, potřebovali bychom jich šedesát a navíc by to museli všichni dodržovat. Zavírat na pokojích a podobně. Navíc bychom podmínky vylepšili jen v interiéru. Ještě jsme to ale neškrtli," uvedl Větvička. Instalace čističek se podle všeho zatím odkládá do příjezdu atletů, kteří se představí ve druhé polovině her.

Chladící vesty nevzali 

Před olympiádou se mluvilo i o tom, že by čeští sportovci stejně jako před čtyřmi roky v Aténách využili takzvané chladící vesty, které pomáhají hlavně při vysokých teplotách. Nakonec ale tuto možnost funkcionáři zamítli. "A teď nám cyklisté volali, jestli je máme. Bohužel jsme už ale byli tady, takže bylo pozdě," uvedl Větvička.

Veslaři na pomoc olympijského výboru nespoléhali a vesty si zajistili sami. "Měli jsme je na Dukle. Vzala je sem párová čtyřka, která do Pekingu letěla později," řekl ČTK vedoucí veslařské výpravy Josef Johánek. Medailovým aspirantům Ondřeji Synkovi, Miroslavě Knapkové i dalším by měl v příštích dnech pomoci i menší bazének, ve kterém se budou chladit přímo na kanále. "Ještě dnes ho musím koupit. Například Britové si před tréninkem dávají trika do mrazících boxů," všiml si Johánek.

Bábek: V Mexiku bylo hůř 

Dráhový cyklista Tomáš Bábek společně s kolegy dokonce přímo v olympijské vesnici trénuje i na kole. "Vždy se ale jdeme projet maximálně na půl hodiny, což je v pohodě. Jezdit delší dobu by bylo asi horší. My trénujeme na dráze, kde je to v pohodě," řekl Bábek ČTK. Podmínky v Pekingu podle něj až tak hrozné nejsou. "Když jsme byli v Mexiku, bylo to horší. Tam bylo přes 50 stupňů," uvedl závodník pražské Dukly, který se v Pekingu představí v olympijském sprintu.

Obezřetně zatím všichni přistupují i k používání všudypřítomné klimatizace. "Musím si dávat pozor. Když jdu například běhat ven, chvilku zůstanu venku, abych nešla zpocená do klimatizované místnosti," řekla střelkyně Kateřina Emmons. Zápasník Švec vše komentoval s nadhledem. "Když vyjdu ven, je to, jako kdybych dostal mokrým hadrem přes hubu," smál se nejlepší český zápasník současnosti.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články