Hlavní obsah

Šebrle byl po testu formy v Bílině spokojenější než Špotáková

BÍLINA

Čeští kandidáti na medaile z Pekingu Barbora Špotáková a Roman Šebrle si v úterý vyzkoušeli předolympijskou formu na atletickém mítinku v Bílině. Desetibojař Šebrle skončil dvakrát druhý: v kouli převedl 15,21 metru a diskem hodil 47,56 metru. Špotáková sice vyhrála závod oštěpařek, ale s vítězným hodem 59,83 m nebyla spokojená vůbec.

Článek

Druhá česká oštěpařka pro olympijský závod Jana Klimešová se musela spokojit s výkonem 56,28 m. Další olympionik čtvrtkař Rudolf Götz vyhrál závod v běhu na 300 metrů v čase 33,26 sekundy.

Šebrle  řekl, že severočeský mítink pro něj byl "závodním tréninkem". "Aby člověk nezapomněl, že má v závodě jen šest pokusů... Když se v disku objeví sedmička, jsem spokojen. Kruh pro vrh koulí vůbec nejel, 16 metrů nemůžu ještě házet, a tak byl můj  výkon 15,21 takový normální," prohlásil obhájce aténského zlata.

V Pekingu se o medaile porve osm desetibojařů

Soudí, že šanci bojovat o medaile a výkon nad 8500 bodů bude mít v Pekingu zhruba osm desetibojařů. "Favoritem je po poslední americké kvalifikaci Clay. Uvidíme, zda mu forma vydrží i v Čině. Já osobně jsem naprosto v pohodě. Už jsem jednou olympiádu vyhrál, tak mě nic nestresuje. Na olympiádu se moc těším, i když jsem v Číně ještě nezávodil. A v Pekingu bych se z dalších sportů rád podíval na plavání," dodal Šebrle.

V přípravě se zatím soustřeďuje na vrhy, tréninkové skoky přijdou na řadu až v Pekingu, kam světový rekordman odletí v neděli. "Disk a kouli si zahážu ještě v sobotu v Táboře. Běhy absolvuji zatím volněji, žádné křeče už nezlobí. V úterý jsem se v disku hecovali s Robertem Změlíkem, se kterým jsem naposledy absolvoval celý desetibojařský závod přes 12 lety v italské Brescii," zavzpomínal Šebrle.

Vítěz olympijského desetiboje z Barcelony Změlík, jenž v 39 letech stále pomáhá Prostějovu v druhé lize, v disku zaostal za Šebrlem o necelých čtyři a půl metru.

Špotákové se závod moc nepovedl

Špotáková si svůj poslední přípravný závod před odletem na hry představovala rozhodně lépe. "Můj výkon mě moc nepotěšil. Cítila jsem se  nějak divně. Ale loket nebolí, jsem zdravá, máme za sebou tvrdou přípravu. Těch pozitiv je více a atmosféra velkého závodu mně tradičně vyhovuje. Kdybych tolik jako dnes hodila v kvaldě v Pekingu, tak abych se snad bála přijet domů," řekla s úsměvem loňská mistryně světa z Ósaky.

Do konce týdne bude ještě trénovat v Nymburku a v neděli odletí do Pekingu. "V Číně jsem sice ještě nezávodila, ale na starty v Japonsku a Koreji mám dobré vzpomínky, dařilo se mi tam. V Pekingu už toho člověk moc nenatrénuje, potřebuje se rozptýlit jinak a ne jen čekat na závod, a tak se určitě půjdeme s přítelem Lukášem podívat i na jiné sporty. Na které, to se uvidí," uvedla Špotáková.

Úterní ruský rekord Marie Abakumovové 67,25 m ji nepřekvapil. "Už loni v Ósace skončila pátá a může bojovat o medaili. Je mladá a hrozně svalnatá, až z ní jde strach. Řekla bych, že při těch nervech během olympijského závodu těch 67 metrů v Pekingu spíš nehodí. Takový výkon tam může stačit na zlato, na medaili i míň. Ale taky to v ten den může létat i mnohem dál, což se stává," uzavřela česká medailová naděje.

Reklama

Související témata: