Hlavní obsah

Plavce trápila v Hongkongu teplá voda, Svobodovi nateklo oko

Jako ve varné konvici si mohli připadat čeští plavci při předolympijském soustředění v Hongkongu. Týdenní ladění formy totiž museli absolvovat ve vodě, která ve venkovním bazénu měla více než 31 stupňů Celsia. V úterý večer přijeli do Pekingu a ve středu dopoledne poprvé okusili závodní bazén ve Vodní kostce. "To bylo jiné kafe," shodli se po tréninku.

Článek

Na něm však chyběl kraulař Květoslav Svoboda, který dostal neznámou alergickou reakci, nateklo mu oko a dostal od lékařky plaveckého týmu protialergickou injekci. "Měl škvírku," popisovala trenérka reprezentace Jaroslava Passerová. "Květoš teď odpočívá, není to nijak dramatické, odpoledne se chystá na trénink," řekla ČTK lékařka Jitka Polišenská. "Léčíme to a zlepšuje se to," ujistila, že nejde o žádné závažné onemocnění.

Sám plavec potvrdil, že šlo pouze o preventivní vynechání tréninku. "Není to nic vážného, jen jsem nechtěl, aby se to nějak moc nerozjelo," uvedl v rozhovoru s ČTK alergik a astmatik Svoboda. Ráno měl zalepené oko tak, že ho nemohl otevřít. "Teď je to o dost lepší, takže snad s tím voda nic neudělá," naznačil, že na další tréninkové fázi chybět nebude. "Ještě se mi nic takového nestalo, ale vůbec mě to neomezuje," dodal s tím, že důvod problému nikdo nezná.

S plavci se z Hongkongu vrátila i Jana Pechanová, česká medailová naděje v dálkovém plavání, která přitom měla přijet do Pekingu až za týden. "Ale v tom vedru se to nedalo," glosovala pro ČTK teplotu vody. "Ty podmínky stály za nic, ale ty nákupy, to bylo něco," usmívala se kraulařka Jana Klusáčková v narážce na levné obchody v Hongkongu.

Teplá voda je v Asii všude

Plavci neměli moc na výběr, teplá voda je v Asii takřka všude. Američané, včetně české znakařky Petry Klosové, se dokonce v Singapuru museli vyrovnat s teplotou takřka 35 stupňů. "Takže to jsme na tom ještě byli docela dobře," vykládala Passerová. "Studená voda netekla ani z kohoutku," dodala.

K bazénu si alespoň natáhli hadici s chladnější vodou, ale sluníčko ji stejně ohřálo. "Takže to nakonec mělo skoro stejně jako voda v tom bazénu," vzpomínal Jaroslav Strnad, trenér nejlepšího českého plavce Jiřího Jedličky. "Byl to mazec, každou chvíli jsem z toho měl moták v hlavě," řekl ČTK prsař Jedlička.

Týden tak využili plavci k aklimatizaci na časové pásmo a na teplé počasí s velkou vlhkostí, které panuje v Pekingu. "A tréninku už je teď před závody stejně méně," konstatovala Passerová. Neuvažovali plavci ani o tom, že by přijeli do Pekingu dřív jako Pechanová? "Nechtěli jsme, aby byli ve víru olympiády dlouho před závody. Pak je to stres, z psychického hlediska je lepší přijet na poslední chvíli," vysvětlovala trenérka.

Reklama

Související témata: