Hlavní obsah

Knapková se na olympiádu připravuje v klidu, mimo hlavní vesnici

PEKING

Skifařka Miroslava Knapková je jedinou českou sportovkyní, která se v současnosti připravuje na olympijské hry přímo v Pekingu mimo oficiální vesnici. Žhavá medailová kandidátka se po dvou dnech strávených v přidělených ubytovacích prostorech rozhodla, že se přesune blíže ke kanálu v Šun-i. Veslaři mají totiž k dispozici ubytování v nedalekém hotelu, neboť jejich sportoviště je od olympijského centra z pohledu disciplín umístěných přímo v Pekingu nejvzdálenější.

Článek

"Ve vesnici jsem spala jen dvě noci a vrátím se tam, až skončí závody," řekla ve středu Knapková v rozhovoru pro ČTK a deník Sport. Hlavním důvodem, proč se k přesunu rozhodla, je větší klid na trénink. "Mohu trénovat dvoufázově a nemusím to mít téměř spojené jako kluci nebo holky, kteří jsou ve vesnici. Oni přijedou na desátou, odtrénují dvě fáze mezi tím, co já mám trénink a odpočinek," vysvětlovala dvojnásobná vicemistryně světa.

Olympijský Peking opustila i proto, že nechtěla každý den absolvovat zhruba hodinovou, 50 km dlouhou cestu autobusem. "Původně avizovali, že to bude dvacet až třicet minut, ale je to výrazně delší. Jezdíme tak padesát minut. A když se nevejdete do autobusu, tak čekáte dvacet minut na další," podotkla Knapková.

Přesto ji mrzí, že se z olympijského dění vyčlenila. "Trochu líto mi to je, ale já jsem přijela hlavně závodit. Navíc se alespoň člověk nerozptyluje vším, co ve vesnici je," uvedla.

Bydlí poblíž areálu pro veslování

Nyní tak bydlí v hotelu nedaleko nového areálu pro veslování a kanoistiku. "Jsou to asi tři kilometry," řekla Knapková, která však cestu ještě pěšky neabsolvovala ani jednou. Pravidelně využívá místní taxi. "V úterý mě ale řidič odvezl jinam a vyhodil mě před jiným hotelem. Navíc neuměl anglicky a ti, co před ním stáli, tak taky ne," vyprávěla česká reprezentantka.

Nepomohla jí ani týmová překladatelka, které volala, aby místním dobrovolníkům vysvětlila, co chce. "Oni si ale nechtěli vzít ani telefon..." tvrdila. Nakonec ji zachránil až trenér nizozemské reprezentace, který jí popsal cestu, jak se dostane ke svému hotelu.

V přechodném bydlišti je Knapková i se svým realizačním týmem. Fyzioterapeutka Šárka Hanušová ani biochemik Emil Bolek totiž nemají olympijskou akreditaci. "To je také jeden z hlavních důvodů, proč jsem na hotelu. Oni se do vesnice nedostanou, proto jsem musela jít já za nimi. Šárku například potřebuju večer, biochemik mi poté bere krev ráno. S tím by byl problém," uvedla Knapková, která je členkou týmu bývalé vynikající lyžařky Kateřiny Neumannové.

Knapková má již za sebou dopingovou kontrolu

Při svém zatím krátkém pobytu v olympijské vesnici už Knapková stihla i absolvovat dopingovou kontrolu. Komisaři si ji našli hned druhý den po příletu do Číny. "A bylo to hrozné. Přišli asi v 7:45 a já ještě neměla ani přetočené hodinky. Koukala jsem a měla jsem na nich 1:45. Vůbec jsem nevěděla, která bije. Říkala jsem si, co se děje? Bylo to dost nepříjemné," uvedla svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského.

Na kontrole nakonec strávila asi tři hodiny, takže musela zrušit i plánovaný dopolední trénink. "Když jsem tam tak dlouho seděla, tak jsem dostala navíc hlad. Poslala jsem tedy trenéra pro tousty. Sice chvilku váhali, ale pak mě nechali posnídat na dopingové kontrole," líčila již s úsměvem Knapková, která na kontrolu nemusela jít ani moc daleko. Příslušná poliklinika je totiž jen asi 300 metrů od českého domu v olympijské vesnici.

Reklama

Související témata: