Hlavní obsah

Jedlička jí v Pekingu hamburgery, pije colu a chce do semifinále

PEKING

Je mu teprve jednadvacet let, na olympijských hrách nikdy nebyl, přesto se Jiří Jedlička v Pekingu vůbec nestresuje. Chodí na hamburgery, pije colu a má velkou radost, že na soustředění v Hongkongu levně koupil objektiv na svůj kvalitní fotoaparát - zrcadlovku. Na teplo i na přechody z klimatizovaných místností si už zvykl a nakonec mávl rukou i nad tím, že v Hongkongu musel trénovat ve vodě, která měla kolem 31 stupňů Celsia.

Článek

"Ta vařící voda byla síla, motala se mi z toho palice, ale nakonec to zas tak moc nevadilo. Ty tréninky doženu tady," řekl ČTK po středečním dopoledním tréninku v závodním bazénu ve Vodní kostce.

Je flegmatik, jeho pohodová povaha se projevuje i v bazénu. Zlomil už skoro všechny rekordy dosud nejlepšího českého olympijského plavce Daniela Málka, který byl dvakrát pátým mužem na hrách 2000 v Sydney. Svět je nyní ale úplně jinde, Málkovy časy dnes nestačí ani na semifinále. A právě tam chce Jedlička postoupit.

Hned v sobotu ho čeká rozplavba na stometrové trati, kterou by potřeboval zvládnout za 1:01, což je o půl sekundy rychleji než jeho maximum. "Budete holt muset na to semifinále přijít," žertoval. Na dvoustovce ke stejnému cíli bude muset zaplavat čas kolem 2:12, takže by si musel zlepšit osobní rekord o více než sekundu. "Jsem dobře připravený," ujistil.

Problémy s aklimatizací na počasí

Nic na tom nezměnily ani náročné podmínky v Hongkongu. "Nedalo se plavat moc rychle, pumpa nestíhala," popisoval. Věděl, že přesun do Asie bude náročný, ale víc než časový posun ho trápila aklimatizace na počasí. "Člověk furt dýchá ten horký a vlhký vzduch," vykládal. A také ho ničila klimatizace, dva dny po příjezdu do Hongkongu dokonce dostal teplotu. "To byly strašné pecky. Ale vyléčil jsem to rychle, vypálil jsem to štamprlí," prohlásil s úsměvem.

Nepřijde mu ani, že by byl na olympiádě. "Je to tady v bazéně stejné jako všude jinde. Jen tady je napsáno Peking a namalovaný ty kruhy," poznamenal před nejdůležitějšími závody dosavadní kariéry.

Víc ho zajímá olympijská vesnice. "Ještě jsem ale žádnou pořádnou hvězdu kromě těch plaveckých nepotkal," řekl. V jídelně si chtěl dát steak. "Ale byl jako bota, takže to zachránily dva big meky," připomněl s úsměvem dva hamburgery. "A kolu mají dobrou," dodal.

Připustil nicméně, že nejde o příliš vhodnou stravu pro sportovce. "Ale já jsem zvyklej. A dnes si dám zase," konstatoval reprezentant, který nebydlí ve vesnici v českém domě, ale s ostatními plavci ve vedlejším věžáku se sportovci z Kataru. "Moc tam nepasujeme," dodal s úsměvem.

Reklama