Hlavní obsah

Pravděpodobnost medaile je nižší než v Aténách, říká Capalini

PRAHA

Jedním z českých sportovců, který bude na nadcházející olympiádě v Číně obhajovat cenný kov z minulých her v Aténách, je moderní pětibojař Libor Capalini. Zkušený pětatřicetiletý reprezentant však do soutěže v Pekingu rozhodně nepůjde v pozici horkého favorita; v letošní sezóně stihl kvůli nemoci jen dva závody a zdravotní problémy jej provázejí i během závěrečné předolympijské přípravy. Capaliniho při běhu pobolívá achilovka na pravé noze, přesto věří, že dokáže navázat na bronzovou medaili získanou před čtyřmi lety v Řecku.

Článek

Capalini cestuje na olympiádu v jiném rozpoložení než před čtyřmi roky. "Tehdy jsem na hry odjížděl z jiné pozice. Byl jsem třetí na mistrovství světa, teď je úřadujícím vicemistrem světa David Svoboda. Od něj se čeká víc, já tam teď jedu v jeho zákrytu," řekl v rozhovoru s ČTK.

Medailových ambicí se ale nezříká. "Širší veřejnost to tak bere, že budu obhajovat medaili. Pro mě je ale to slovo obhajoba trochu nadnesené, protože čtyři roky je pro sportovce strašně dlouhá doba. Rozhodně však nejedu do Pekingu s tím, že se chci jen zúčastnit. Nemůžu říct, že tam jedu bojovat o něco míň než o medaile. Pravděpodobnost, že získám medaili, je ale o trochu menší než před čtyřmi lety."

Capaliniho totiž v poslední době trápily nejrůznější zdravotní problémy. Když už se v zimě dostal z virózy, skolil ho v době vrcholící olympijské kvalifikace zánět průdušek, který mu znemožnil startovat na světovém šampionátu i na domácím závodu SP v Kladně.

Příprava ho naplnila optimismem

Místo závodění tak doháněl tréninkové manko. "Nakonec na to, jaký to byl výpadek, je ten čas na přípravu dostačující. Na trénink jsem měl víc jak dva měsíce," podotkl český závodník.

Svoji formu si stihl otestovat na nedávném evropském šampionátu v Moskvě a generálka před Pekingem ho naplnila optimismem. "Bez ladění jsem mohl atakovat medaili, kdybych nepokazil koně. Ověřil jsem si, že ta výkonnost tam je. Sice to není tak jisté jako před čtyřmi lety, ale chci bojovat o medaili," uvedl.

Zdravotní problémy sužují Capaliniho i v závěrečné předolympijské přípravě. Těsně před evropským šampionátem se znovu ozvalo chronické zranění achilovky, které českou medailovou naději limituje při běhu. "Při ostatních čtyřech disciplínách to nehraje roli, ale při zátěžovém běhu je to bolestivé. Pocit není komfortní," přiblížil moderní pětibojař, jenž tak v těchto dnech vedle tréninku podstupuje také rehabilitaci.

Místo blokovat nechce

Pokud by se zranění zhoršilo, je Capalini připraven přepustit místo náhradníkovi Michalu Michalíkovi, s nímž do poslední chvíle bojoval o druhé české účastnické místo v Číně. "Jedeme do Pekingu tři, takže pokud by mě bolest limitovala víc, než je přípustné, nebudu blokovat místo. Ale věřím, že to tak nedopadne. Nechci to balit kvůli tomu, že mě při zátěži při jedné disciplíně bolí noha," konstatoval.

Účast jen na dvou závodech letošní sezóny může Capalinimu v určitých ohledech i pomoci. "V Moskvě mi při šermu připadalo, že tím, že jsem se tolik neukazoval, soupeři trochu zapomněli, jakým stylem šermuji a co na mě platí. Na druhou stranu ve střelbě je to nevýhoda. Ten závodní tlak se špatně trénuje, zvlášť v tomhle věku," podotkl.

V Pekingu však může těžit ze zkušeností získaných během své první olympiády v Aténách. "Zaprvé je to závod jako každý jiný a tak je to potřeba brát. Na druhou stranu ten tlak přijde, ať chcete nebo ne. Je to jednou za čtyři roky, naprosto neopakovatelný závod. Závodíme za celý český olympijský tým, pořád se sleduje, kdo kolik má medailí. Tohle se nedá jinde zažít," prohlásil Capalini.

Capalini: Obhájit je strašně těžké

Sám si však zvýšený tlak nepřipouští. "Asi se na mě kouká trochu jinak, než když jsem letěl do Atén. Všichni vědí, kteří reprezentanti měli medaili, ale zase bych to nepřeháněl. Sami sportovci nejlíp vědí, že obhájit je strašně těžké," poznamenal Capalini.

Před čtyřmi lety přitom ani nepředpokládal, že si na pekingské olympiádě ještě zazávodí. "Nečekal jsem, že se nebudu cítit víc unavený než po Aténách. Tehdy jsem měl v roce 2005 velké problémy s nohou a zdálo se nereálné, že bych mohl vydržet až do Pekingu. Ale sezona 2006 byla parádní, takže nebyl důvod končit," řekl s úsměvem Capalini.

A kariéru si chce protáhnout i po letošních hrách. "Ještě jeden rok bych rád závodil. Už jen proto, že jsem letos odjel minimum závodů, přestože jsem tomu věnoval čas, takže bych to chtěl prodat. A taky se možná bude měnit struktura pětiboje, což bych si chtěl zkusit pro svoji případnou trenérskou kariéru," dodal.

Reklama