Hlavní obsah

Pechanová přijela kvůli teplé vodě do Pekingu o týden dřív

PEKING

lavkyně Jana Pechanová musela změnit plány a na olympiádu do Pekingu přijet v úterý s týdenním předstihem. Původně totiž odletěla na čtrnáct dnů do Hongkongu, kde se chtěla adaptovat na pekingský čas a polykat poslední tréninkové dávky, ale nakonec soustředění kvůli příliš teplé vodě v bazénu zkrátila.

Článek

Máloco jí zkazí náladu, ve vodě si i při závodu občas notuje, ale v uplynulém týdnu nebylo Pechanové vůbec do zpěvu. "Vedro jako prase, nedalo se to vydržet," prohlásila ve středu v rozhovoru pro ČTK reprezentantka, s níž se přesunul do Pekingu dřív také druhý český dálkový plavec na olympiádě Rostislav Vítek.

Předejít těmto potížím se prý nedalo. "Měli jsme prostě smůlu, vůbec jsme to nevychytali," konstatovala Pechanová. Ale rozhodnutí přijet dřív do Pekingu se vyplatilo. "Tady je voda úplně dokonalá, kolem 26 stupňů," uvedla.

Pechanová totiž potřebuje jako dálková plavkyně delší zatížení organismu, nikoliv krátké a rychlé úseky jako bazénoví plavci, kterým teplá voda tak velkou čáru přes rozpočet neudělala. "Jenže k tomu mě srdíčko nepustilo. Vařila jsem se každý den. Byl to ztracený týden," prohlásila. "Konečně dneska to trochu za něco stálo," dodala.

Závodí až ve středu 20. srpna, nyní proto potřebuje ještě dohnat manko a naplavat kilometry. "Ještě týden budu makat, pak musím formu vyladit," plánovala. S jejím nečekaným přesunem nevznikl žádný problém. "Letenku mi přebukovali, místo ve vesnici jsem měla, jen pro mě nebyly připravené klíče. Ale to se vyřešilo," popisovala česká plavkyně.

Bydlet bude s přítelem, kladivářem Melichem

Bydlet bude se svým přítelem, reprezentantem v hodu kladivem Lukášem Melichem, jenž do Pekingu přicestuje později. Čeká je apartmán 601 B v českém domu bloku B3 v olympijské vesnici, v němž bude také střelkyně Kateřina Emmons se svým americkým manželem Mattem.

Pechanová nemá strach, že by voda ve veslařském a kanoistickém kanálu, kde se soutěže v dálkovém plavání konají, byla rovněž příliš teplá. "Víc než na konci léta na Slapech mít nebude," řekla s úsměvem Pechanová. "Toho se nebojím, to bude v pohodě. Už jsem adaptovaná," ujistila, že jí nevadí ani vedro a vysoká vlhkost v ulicích Pekingu.

Je známo, že Pechanová ráda nakupuje, ale tentokrát už z Prahy jela s dvěma batohy, které měly dohromady plných 45 kg. Ještěže ji na letišti byl vyprovodit svalnatý přítel, který plnil funkci nosiče. "Teď to měla ještě těžší," upozornil se smíchem plavecký kouč Jaroslav Strnad na její vášeň - nakupování.

"Jsem tady hrozně dlouho, vezla jsem si hodně výživových doplňků. A taky nám dají takové dvě velké tašky," reagovala v omluvném tónu Pechanová. Ale Hongkong ji zlákal tradičními dobrými cenami. "Měla dokonalý přehled, kde se co dá koupit," poznamenal Strnad. "Ne ne, moc toho nakonec nebylo," tvrdila plavkyně. A s koučem se shodli, že v Pekingu teď bude muset nakoupit hlavně dobrou formu.

Reklama

Související témata: