Hlavní obsah

Veslařský areál se povedl, uznal v Pekingu Synek

PEKING

Podle všeho nejlepší areál pro vodní sporty na světě mohou využívat olympionici na hrách v Pekingu. Veslaři, rychlostní kanoisté a vodní slalomáři mají v Šun-i k dispozici propojené sportoviště a pochvalují si zázemí na vysoké úrovni. Lépe jsou však na tom veslaři, kteří mají početní převahu.

Článek

"Je nás tady pětapůlkrát tolik. Tak možná proto jsme na tom lépe," poukázal skifař Ondřej Synek na fakt, že veslaři, kterých na OH startuje 550, mají k dispozici pro jednotlivé výpravy v loděnici i klimatizované místnosti s palandami pro odpočinek. Vodní slalomáři si musejí vystačit s menší buňkou bez postelí, klimatizace v ní ale také nechybí.

Také podmínky na vodě si většina českých reprezentantů pochvaluje. Pozitivněji naladěni jsou veslaři, protože závodní dráhy jsou vždy podobné. Číňané, kteří se před stavbou olympijského areálu byli inspirovat i v Račicích, si dali na většině věcí hodně záležet. "Řekl bych, že je to nejlepší areál na světě. Jen by tu nemuselo být tak teplo," podotkl ve středu Synek v rozhovoru s novináři.

Vysoké teploty se v Číně postaraly i o to, že teplá je také voda v kanále. "My jsme ale před olympiádou trénovali v Itálii a tam byla ještě teplejší, takže jsem zvyklá. Podle mého se v ní trošku lehčeji vesluje, ale celkově mi je to docela jedno. Zvyknu si všude a nepřemýšlím nad tím, jestli mi to vyhovuje nebo ne," řekla skifařka Miroslava Knapková.

Oba areály jsou propojené

Ani kanoista Jaroslav Volf nebral vodu vhodnou spíše ke koupání jako problém. "V Aténách před čtyřmi lety byl kanál mělčí a byla ještě teplejší," zavzpomínal člen reprezentační deblkanoe na minulé hry, z kterých si společně s Ondřejem Štěpánkem odvezli bronzové medaile.

Obě sportoviště v Šun-i jsou spojené, takže je možné přejet z jedné části areálu do druhé. I proto například mezi některými veslaři panovaly obavy, že když bude v druhé části "zapnutá" voda, budou se i u nich na kanále tvořit spodní proudy. Nic takového se ale zatím nestalo. Podobně propojené přitom byly i areály před osmi lety v Sydney. "Jen tam byl otočený z našeho pohledu start a cíl," vzpomínal Štěpánek.

Nevýhodou sportovců ve vodních odvětvích je jen fakt, že Šun-i se nachází přibližně 50 km od olympijské vesnice a je to nejvzdálenější pekingské sportoviště. Cesta trvá přibližně hodinu, proto na něm v případě, že chtějí trénovat dvoufázově, tráví prakticky celý den. "V Sydney to ale bylo taky daleko," uvedl Volf. Na něco podobného jsou zvyklí i veslaři. Často jsou totiž ubytovaní mimo olympijskou vesnici.

Reklama