Hlavní obsah

Vodákům se těžko dýchá v pekingské sauně

PEKING

Vysoké teploty, smogový opar a značná vlhkost komplikují trénink sportovcům na kanále v areálu Šun-i. Veslař Jakub Hanák vylezl z lodě, otřel čelo a prohlásil: „Teď by mi naměřili tak 39 stupňů.“ Slunce skryté za hustý smogový opar, přes který jsou letadla jen slyšet, ale ne vidět, vytváří ve veslařsko-kanoistickém areálu Šun-i těžko snesitelné počasí.

Článek

Když došel k loděnici skifař Ondřej Synek, radši se brzy posadil. „Motá se mi hlava,“ vydechl po tréninkové jednotce.

Pro vodáky připravující se většinu času na Slapech je to skok. „Tam se počasí střídá, tady jsou třicítky pořád. Ale ještě horší je ta vlhkost,“ vypráví člen párové čtyřky Hanák. „Tělo vůbec neodpařuje. A když se zastavíme na otočce, je to jakoby nás polily kýblem vody. Jenže horké,“ líčí s lahví vychlazené pitné vody v ruce

Některé výpravy využívají při tréninku chladící vesty. „My zatím ne. Jsou těžké a nejezdí se s tím dobře,“ vysvětluje další člen posádky Milan Doleček.

Ještě před pár dny si veslaři mnuli ruce, že smog mizí. „V úterý odpoledne začalo foukat a najednou zmizel smog, a s ním i vlhkost. Byl krásní letní den a skvěle se dýchalo,“ rozplývá se Hanák. Jenže včera idyla zase zmizela. „Pálí mě z toho smogu oči,“ posteskla si polovina ženského dvojskifu Jitka Antošová.

Zhorší se výkony?

„Jestli takhle bude při závodě, budou výkony znehodnoceny,“ tvrdí Hanák. Jeho teorii podporuje i trénink čtyřky bez kormidelníka se sporttestery, které měří tělesné funkce. „A i při běžném zátahu měli tepovou frekvenci na hodně vysokých hodnotách, takže maximální výkon musí jít dolů,“ odhaduje Hanák. „Člověk se necítí na to, že by měl podávat stoprocentní výkony, většina z nás je z Evropy a na takové podmínky nejsme zvyklí,“ přitakává skifařská medailová kandidátka Miroslava Knapková.

Dalším problémem je, že ve vnitřních prostorách rozhodně vedro není. Naplno běžící klimatizace tělo prochladí při jízdě autobusem i ve vesnici. „Jezdíme radši v šusťákovkách. Zima byla i v jídelně, ale teď se oteplilo, asi si někdo stěžoval. Přemýšlím, že s klukama omezíme klimatizaci i v pokoji, aby to nebyl takový šok, až vylezeme,“ přemítá Hanák.

Reklama