Hlavní obsah

Česká výprava se v olympijské vesnici cítí báječně

PEKING

„Tak vás tu vítám,“ říkal s úsměvem šéf české olympijské mise František Dvořák, když do devítipodlažního domu v Bloku B3 hned za vchodem do olympijské vesnice uváděl českého velvyslance v Číně Vítězslava Grepla v doprovodu předsedy ČOV Milana Jiráska. Příchod hostí byl oživením už zaběhlého fungování olympijského sídla výpravy.

Článek

Olympijská vesnice se rozkládá na 66 hektarech. Apartmány v devítipodlažních a nižších domech budou po Paralympiádě přestavěny a prodány jako byty. Vesnice těsně sousedí s „Greenem,“ kde je velká část sportovišť. Střelci to mají do svého stánku kolem půl hodiny, vodáci necelou hodinu. Za dvojité oplocení se musí přes dvě kontroly. Ta první je u mezinárodní zóny. V ní jsou mimo jiné obchody, banka, pošta, herny, restaurační zařízení.

Přímo do vesnice se lze dostat jen po objednání den předem. Pokud dojde k zádrhelu jako ve čtvrtek, kdy organizátoři neměli k dispozici údaje o hostech, zaslané omylem na jinou mailovou adresu, není za normálních okolností šance. „Přímo s vedením BOCOG, což je Organizační výbor her, jsme to vyřešili za půl hodiny. Byli velice vstřícní,“ pochválil čínské organizátory Dvořák. Česká výprava má k dispozici deset dobrovolníků, z nichž devět umí česky. Hlavní překladatelkou je Libuše Tůmová, která už šest let žije v Pekingu.

Lékaři nonstop

Hned za vchodem do české rezidence, je nástěnka s aktuálními pokyny a seznam všech bydlících s čísly pokojů. Na nástěnce je také kompletní program českého domu v centru Pekingu a seznam filmů na DVD. V přízemí je kancelář české výpravy, konferenční místnost, svoje místnosti tu mají lékaři, fyzioterapeuti a maséři. „Kdokoliv potřebuje, vždycky tu někoho najde,“ ukazoval na vizitku na dveřích „ordinace“ šéflékař Jaroslav Větvička. Vedle, kde mají království fyzioterapeuti a maséři, jimž velí Stanislav Hervert, je to podobné.

Sportovci mají k dispozici tří až čtyřlůžkové apartmány s jednou či dvěma koupelnami a příslušenstvím. V pokojích jsou plovoucí podlahy, pokoje mají i balkónky. Ve společné místnosti je k dispozici například velká plazmová televize, lednička s mrazákem, internet. „Dokonalý komfort. My jsme v přízemí, takže je tu kolem trošku rušno, ale jinak není problém. Důležité je, že to máme blízko do jídelny, posilovny, bazénu, běžeckému oválu a dalších míst ve vesnici,“ liboval si judista Jaromír Ježek.

V šestém poschodí jsou apartmány pro manželské a spolu žijící páry. „Včera Matt konečně přijel. Zašli jsme na jídlo, vysvětlovala jsem mu, kde co je a jak to funguje. Je vlastně vyslancem USA na českém území,“ říkala s úsměvem střelkyně Kateřina Emmons. Češi obývají ještě dvě poschodí vedlejšího domu, kde má sídlo katarská výprava.

Reklama