Hlavní obsah

Kreuziger po Velké čínské zdi nepojede

PEKING

Bez známky únavy po dlouhé a těžké Tour de France vyrazil na čtvrteční trénink Roman Kreuziger. V sobotu bude bojovat v cyklistickém závodě jednotlivců a není bez nadějí na dobré umístění. „Program po Tour jsem si přizpůsobil vzhledem k tomu, co mne čeká na olympiádě. Tour se jezdí rychle, ale v tahu. V jednodenním závodě jsou kritéria jiná. Závod v San Sebastian byl těžký, ale svojí délkou i náročností odpovídal tomu, co mne čeká tady, bral jsem ho jako ideální test,“ říkal po tréninku spokojený cyklista.

Článek

Trať vede blízko Velké čínské zdi. Na ni ale cyklisté samozřejmě nevjedou, i když prý jedna z úvah o trati počítala i s touto variantou... Na její obdivování však nebudou mít cyklisté čas.

Okruh pro závod jednotlivců už má Kreuziger docela zažitý. Několikrát si ho projel. „Když jsem přiletěl, poměrně rychle jsem se aklimatizoval, takže už ve středu jsem jezdil čtyři a půl hodiny, ve čtvrtek tři. Z vedra a vlhka obavu nemám, beru je raději než zimu. Na trati je jeden velký kopec. V tomhle počasí bude hodně těžký. Ale jet trať v tréninku a závodě je úplně něco jiného. Myslím si, že ve finále se pojede ten kopec hodně rychle. Kdo nebude mít svůj den, tak to po dvou okruzích zabalí. Trápit se čtvrt hodiny za balíkem nemá smysl. Je tu ještě časovka. Doufám, že já svůj den mít budu,“ přál si Kreuziger.

Podle něho je favoritů na vítězství hodně. „Silní budou Španělé, Italové a Rusové, tyhle týmy navíc mohou spolupracovat. My se o to s Petrem Benčíkem možná pokusíme,“ dodal. Nadnárodní spolupráci, například členů jeho profesionální stáje Liquigas, nepředpokládá.

O umístění nepřemýšlí, i když se v některých médiích objevilo, že by chtěl být do pátého místa. „Tak jsem to neřekl. Pokud bych měl super den, dobře jsem se cítil. Ostatním lídrům by to pak nesmělo moc jet. Kdyby se mi povedlo odjet třeba dvě kola před cílem s nějakou skupinkou, kterou už by pak nedojeli... Nějaká šance tam reálně je, ale jdu do toho závodu bez konkrétního cíle. Nevím, jak se budu ten den cítit, jednodenní závod je obrovská loterie. Může přijít pád… Je to hodně otevřený. Po Tour se mi jeden den jede dobře a druhý den hrozně. Takže uvidíme,“ rozloučil se. Připravené má kolo, s nímž absolvoval Tour, jen rám je nový a je na něm česká vlajka.

Reklama