Hlavní obsah

Berdych a Šafářová: Cennější by bylo uspět ve dvouhrách

Karel Felt (Peking)Právo

Tenisový pár Tomáš Berdych a Lucie Šafářová si společně užívá atmosféru olympijských her v Pekingu. Z místních podmínek se zatím jen vyrovnávají se všudypřítomným smogem, na vedro jsou zvyklí ze zámořských turnajů. Především jsou nadšeni, že mohou bydlet spolu. "Na turnajích se potkáváme málo, takže tohle je něco navíc," řekla v rozhovoru pro Právo Šafářová.

Článek

Jak vzpomínáte na vítězství nad světovou jedničkou Federerem před čtyřmi roky v Aténách?

Berdych: Já už bych to moc nepřipomínal, je to čtyři roky a od té doby jsem odehrál hodně zápasů. Tenkrát to byl zážitek, dnes už by si dal větší pozor.Šafářová: Vzpomněli jsme si na to jen letmo.Tomášovi bych přála, aby se mu to zase povedlo.

Vadí vám horko, dusno a smog, které v Pekingu panují?

Berdych: Ten smog trochu ano, jinak na vedro a vlhkost jsem zvyklý ze zámořských turnajů. Problém my to nedělá.Šafářová: Bude důležité správně si rozložit síly, hlavně pokud bude smog. Jinak s horkem také nemám problém. Podmínky jsou stejné pro všechny, snad se s nimi úspěšně vyrovnáme.

Bydlíte v olympijské vesnici spolu?

Berdych: Máme hezký pokojík v apartmánu. Ani jsme s tím moc nepočítali, ale o to větší máme radost, že tu můžeme všechno prožívat spolu.Šafářová: Na turnajích se potkáváme málo, takže tohle je něco navíc k olympijské atmosféře.

Věříte si víc ve dvouhře nebo ve čtyřhře?

Berdych: Karlovič na úvod, to není nic příjemného... Cennější by bylo uspět ve dvouhrách. Ale udělám maximum, aby jsme se dostali co nejvýš s Radkem Štěpánkem. Tam je asi šance větší.Šafářová: Každý sportovec jede na olympiádu s tím, že medaile by byla něčím úžasným. Pokusím se o to ve dvouhře i čtyřhře, i když jsem spíš singlistka. Pokud přejdu přes Golovinovou, čeká mě ve druhém kole Ivanovičová... Ale brala bych medaili i ze čtyřhry.

Atmosféra na olympiádě je jiná, než na turnajích. Užíváte si jí?

Berdych: Samozřejmě, potkáváme sportovce, s nimiž nemáme jindy možnost se vidět. A to platí i o českých. I proto jsme ve vesnici. Ale samotný turnaj je jako každý jiný.Šafářová: Nebýt smogu a vedra, bylo by to fantastické. Tomáš mi vyprávěl o Aténách. Užíváme si to, protože tohle jinde skutečně nelze zažít.

Chystáte se podívat i na jiné sporty?

Berdych: Pokud to čas dovolí, tak určitě. Ale všechno bude záviset od programu.Šafářová: Chtěla bych vidět špičkovou atletiku a plavání. Také bych chtěla jit na zápas českých basketbalistek.

Reklama