Hlavní obsah

Volf se Štěpánkem vědí: Nejsme favorité

PEKING

Před čtyřmi lety se vraceli s medailemi na krku. Ve vodách řecké metropole se probili na stupně vítězů, přesto za obhajobou jako favorité v Pekingu nevykračují. Vodním slalomářům Volfovi se Štěpánkem se nedaří letos, krize párové čtyřky je dlouhodobější.

Článek

Slalomová deblkanoe po olympijském bronzu zářila dál. Vyhrála mistrovství světa, Evropy i celkové hodnocení Světového poháru. Až letošní rok jakoby byl pro ně zakletý. Po úspěšné domácí kvalifikaci minuli Volf se Štěpánkem branku při evropském šampionátu a při závodě Světového poháru v Praze byli daleko od medailových umístění.

Cílem osmička

Až ve středu při kvalifikaci vjedou do kanálu Šu n-i, nebudou největšími favority. „Chceme být v nejlepší osmičce. Zopakování bronzu by byl úspěch,“ říká Jaroslav Volf s vědomím, že na náročné trati může každá chyba znamenat konec nadějí. „V některém tréninku se cítíme lépe, jindy je to horší. Trať se do závodu stejně určitě úplně změní,“ tuší prostovlasý kanoista.

Ještě hlubším propadem si prošla párová čtyřka. Oproti aténské olympiádě se z poloviny změnila. Zůstali jen Jakub Hanák a David Jirka. Tomáš Karas po dlouhodobých zdravotních potížích odjel do Pekingu aspoň jako náhradník a trénuje osamoceně na skifu. A čtvrtý z party David Kopřiva? „To je teď švihák, dělá manažera u telekomunikační firmy, myslím, že se mu po veslování nestýská,“ usmívá se Hanák.

Kondice nechybí

Novými členy lodi jsou Petr Vitásek a Milan Doleček. „Ale změny posádky nejsou nic špatného. Je to živý organismus, i ve vedení firmy se lidé střídají, to potká každého. I já ustál pár krizových okamžiků, ale veslování zvítězilo,“ přiznává Hanák. Nový je i trenér, Sergeje Kruťjakova vystřídal veslařský šéftrenér Přemysl Panuška. „Já byl připraven loď opustit, pokud by si to kouč přál, neobhájil jsem svoji pozici. Jenže nebylo z koho vybírat, tak sestava zůstala stejná,“ vysvětluje strok posádky.

Po delším trápení věří, že posádka je opět na vzestupu. „Závěrečné soustředění bylo z naší strany nejlepší za poslední dobu, jsme v kondici,“ pochvaloval si. Cíl? „Finále je minimum, ale jen s ním bychom nebyli spokojeni. Obhajujeme stříbro, ne páté místo z mistrovství světa,“ říká Hanák rázně.

Reklama