Hlavní obsah

Basketbalistky tuší, že výhra by byl zázrak

PEKING

To nejlepší na začátek, co se týče kvality, čeká české basketbalistky. Do turnaje je totiž v sobotu ve 14 hodin uvedou úřadující vítězky olympiády - hráčky USA. „Když porovnám naši a jejich formu, nemyslím, že bychom je mohly porazit,“ odhaduje šance svého týmu rozehrávačka Markéta Mokrošová.

Článek

Před čtyřmi lety prošly Američanky aténským turnajem bez jediného zaváhání, zvládly všech osm zápasů. „Zrovna na nás se asi hecovat nebudou,“ tuší Mokrošová. Hvězdy elitní zámořské soutěže WNBA si rozhodně nepřipouštějí zaškobrtnutí zrovna s českým týmem. „Pro nás bude důležité turnaj dobře zahájit, máme v hlavě jediný cíl a tím je zlato,“ vyhlašuje jedna z hvězd týmu Candace Parkerová

Posílily pod košem

„Ona a Fowlesová jsou výborné skokanky. Mají tam mladé hráčky, k tomu zkušenou Leslieovou. Hodně posílily pod košem,“ hodnotí jejich kvalitu trenér Jan Bobrovský. „Ale nemá cenu se na někoho speciálně zaměřovat, všechny jsou výborné,“ ví Mokrošová.

Český tým ale může hřát vzpomínka na aténské měření sil, kdy po čtvrtině vedl senzačně o devět bodů! „Tehdy byly překvapené, že jsme je uskákaly,“ vybavuje si Bobrovský. Ani vzájemný zápas na posledním mistrovství světa nebyl tak jednoznačnou záležitostí. „Tam pak prohrály s Ruskami, přišly mi dost demotivované,“ říká hráčka USK Mokrošová.

Teď ale podcenění pátého týmu z Atén Američanky nepřipouštějí. „Češky spolu hrají celý život, jsou skvěle sehrané,“ hlásí další z opor Diana Taurasiová. „Známe je dobře. I teď musíme bojovat také s jejich silnou lavičkou,“ varuje trenérka Američanek Anne Donovanová.

Šance pro všechny

Do hry se skutečně v sobotu dostanou zřejmě i další české hráčky, aby si osahaly Olympijskou basketbalovou halu. I když tím bude ještě markantnější výšková převaha Američanek. „Když vystřídají Veselá s Vítečkovou, jasně nás převýší,“ tuší Bobrovský.

Před zápasem s hráčkami shlédl video ze zápasu USA - Austrálie, které vyhrály  české soupeřky o pět bodů. „Mají hodně důraznou obranu. Takovou, jakou třeba Veselá nemá ráda, i když teď hraje ve výborné formě,“ říká trenér reprezentace i Brňanek.

Reklama

Související témata: