Hlavní obsah

První olympijskou vítězkou z Pekingu je česká střelkyně Emmons!

PEKING

První vítězkou olympijských her v Pekingu se stala česká sportovní střelkyně Kateřina Emmons, která suverénně triumfovala ve střelbě ze vzduchové pušky. V kvalifikaci vyrovnala absolutním nástřelem 400 bodů světový rekord a celkovým součtem 503,5 bodu stanovila nový olympijský rekord. Emmons zkompletovala svou sbírku zlatých medailí po titulech z mistrovství světa i Evropy.

Článek

Plzeňská rodačka vylepšila třetí místo z Atén, které vybojovala ještě pod dívčím jménem Kůrková. Sobotním úspěchem napodobila úspěch svého amerického manžela Matta Emmonse, jenž získal zlatou medaili už před čtyřmi roky. Emmons sledoval triumf své manželky v hledišti olympijské střelnice s českou vlaječkou v ruce a byl mezi prvními gratulanty.

"První pocity? No skvělé, samozřejmě," vyhrkla střelkyně po finále. Ocenila přítomnost svého muže, který kvůli její soutěži nešel v pátek na slavnostní zahájení. "Je skvělé, že to mohl sdílet se mnou. Je to můj nejlepší střelecký parťák, asi jsme nejlepší tým na světě," řekla Emmons novinářům. Do očí se jí draly slzy, při české hymně byla dojatá. "Jsem strašně šťastná," uvedla poté, co slavila v objetí s otcem a trenérem Petrem Kůrkou.

Druhé místo obsadila stejně jako v Aténách Ruska Ljubov Galkinová, kterou Emmons porazila o 1,4 bodu, třetí skončila překvapivě Chorvatka Snježana Pejčičová. Obhájkyně zlata Číňanka Tu Li ve finále neunesla tlak a propadla se na páté místo. Po kvalifikaci se dělila o druhou pozici s Galkinovou a Pejčičovou, všechny tři měly o bod horší bilanci než česká reprezentantka.

Vítězka označila závod za jeden z nejtěžších v kariéře. "Snažila jsem si nepřipouštět nervozitu. Ráno jsem byla v pohodě, ale pak jsem začala být nervózní," řekla zlatá střelkyně. "Vyčerpalo mě to, tak jsem si řekla, že nebudu radši ani přemýšlet, prostě si stoupnu, nějak to odstřílím, udělám to správně a rychle. A ono to tam padalo," popsala. Přesto musela bojovat. "Nečekalo to, musela jsem si pro ty desítky těžce dojít," řekla.

Že vyhrála, to pochopila Emmons až po poslední ráně, když jí otec ukázal zdvižený palec. "Musela jsem to ještě strávit. Nemohla jsem tomu věřit, že mě nikdo nepřeválcoval. Nemyslela jsem, že střílím tak dobře," prohlásila. Náročný prý byl hlavně přechod do finálové haly za 45 minut. "Hrůza, ale bylo to pro všechny stejné," řekla.

Páté zlato z olympijských her

Emmons získala pro českou sportovní střelbu páté zlato z olympijských her. Čtyřiadvacetiletá závodnice navázala na zlaté úspěchy čtyř mužů: v Mexiku 1968 zvítězil její jmenovec Jan Kůrka, v Montrealu 1976 Josef Panáček, v Soulu 1988 Miroslav Varga, který startuje i v Pekingu, a v Barceloně 1992 Petr Hrdlička.

Díky jejímu vítězství se nepřetrhne zlatá česká olympijská niť, která se vine už od Paříže 1924, kdy ve šplhu na laně vyhrál Bedřich Šupčík. Čeští olympionici od té doby vždy získali na letních hrách alespoň jednu nejcennější medaili s výjimkou Los Angeles 1984, kde kvůli bojkotu nestartovali.

Emmons, která v dubnu vyhrála předolympijskou soutěž v Pekingu v rámci Světového poháru, se představí na hrách ještě ve střelbě z malorážky na 3x20 ran. Druhá česká zástupkyně ve vzduchové pušce Pavla Kalná nastřílela 392 bodů a skončila jednatřicátá.

Výsledky - ženy, vzduchová puška 10 m:
1. Emmons (ČR) 503,5 b. (400+103,5) - olympijský rekord, 2. Galkinová (Rus.) 502,1 (399+103,1), 3. Pejčičová (Chorv.) 500,9 (399+101,9), 4. Beyerleová (USA) 499,8, 5. Tu Li (Čína) 499,6, 6. Dovgunová (Kaz.) 498,1, 7. Gigonová (Fr.) 497,3, 8. Bogacká (Pol.) 495,7, ...31. Kalná (ČR) 392.

Reklama