Hlavní obsah

Manžel Emmons: "Skvělá práce, jsem na tebe pyšný."

Great job. Skvělá práce. Ta slova uslyšela Kateřina Emmons od svého manžela v Pekingu po finále ve střelbě ze vzduchové pušky. Matt byl mezi prvními gratulanty a kromě několika desítek polibků, pohlazení a objetí jí stačil ještě říct: "Jsem na tebe pyšný." Má proč, má doma olympijskou vítězku.

Článek

Jeho slova prý Emmons rozbrečela. "Když jsem jí řekl, že jsem na ni pyšný, tak začala plakat," prohlásil. "Tohle je přesně to, proč trénujeme, proč se na to připravujeme, pro co se poctivě pracujeme. Tak jsem jí řekl, ať si to pořádně užije," vykládal českým novinářům. On to zná, sám vyhrál v Aténách zlatou medaili.

Uvěřil až po poslední střele. Ví moc dobře proč. V Aténách totiž ve svém druhém závodu v malorážce jasně vedl a jen nešťastná náhoda ho mohla připravit o druhé zlato. Jenže pak nepochopitelně trefil terč soupeře na vedlejším stavu a skončil osmý. "Nikdy to není rozhodnuté dřív než po poslední ráně. A já to dobře vím," pravil. Prý ale už na Atény zapomněl. "Dávám si bacha," smál se.

Tušil, že jeho žena dnes může vyhrát. Ale sportovní střelba je ošidný sport. Nejlepší nemusí mít svůj den, outsideři mohou překvapit. "Takové skóre mohly nastřílet tři čtyři holky. Nikdy nevíte. Věděl jsem, že vyhrát může, ale nečekal jsem to," připustil.

Blahodárný účinek

Bydlí spolu na pokoji v olympijské vesnici. Zařídil to Český olympijský výbor a dobře udělal. Na zamilované Emmonsovy to mělo blahodárný účinek. Den před závodem jen relaxovali. "Byla pohoda, koukali jsme na film Limonádový Joe. Sranda," vykládal. Viděli ale jen třetinu, pak si na chvíli pustili slavnostní zahájení.

Hlava podle něj dělá Emmons nejlepší střelkyni na světě. "Celá řada lidí má fyzické předpoklady skvěle střílet, ale Katka je tak dobrá, protože to má v hlavě srovnané," konstatoval. Nepřikládá prý sportu přehnanou váhu. "Jsou důležitější věci, život a osobní život. Ty mají přednost. Ať vyhraje, anebo skončí úplně poslední, její nejbližší ji budou mít úplně stejně rádi," naznačil, jaké u nich doma panují priority.

Jejich pokoj 601 B v bloku B3 v olympijské vesnici může být zlatý. Emmons čeká ještě soutěž ve střelbě z malorážky na 3x20 ran, její muž také má před sebou dva závody. Kolik cenných kovů si odvezou domů? "Jak to mám vědět? Přijďte se zeptat za deset dní," usmál se. "Ale zkusíme co nejvíc," slíbil. Jeho žena už svou misi naplnila, teď je řada na něm.

Reklama