Hlavní obsah

Zázrak se nekonal, české basketbalistky na úvod podlehly USA 57:97

PEKING

České basketbalistky nestačily ve svém úvodním vystoupení na OH v Pekingu na tým USA, kterému podlehly 57:97. Druhým soupeřem svěřenek trenéra Bobrovského ve skupině B bude v pondělí Mali. Ze šestičlenné skupiny postupují do čtvrtfinále čtyři nejlepší celky.

Článek

Američanky před 11 000 diváků začaly vlažně. Jejich hvězdná základní sestava s Birdovou, Leslieovou, Taurasiovou, Smithovou a Thompsonovou, která už v zámořské WNBA překonala hranici pěti tisíc nastřílených bodů, totiž myslela více na útočení a v obraně hrála laxně. Volný prostor ke střelbě dokázaly české hráčky využít, naopak Američanky se dlouho zastřelovaly a prvních šest jejich pokusů minulo cíl.

Na nepříznivý stav zareagoval americký tým střídáním a výrazně přitvrdil v obraně. Jako první pocítila změnu v agresivitě pivotka Večeřová, která musela po bolestivém úderu loktem do žeber vystřídat. Američanky začaly narušovat i zakládání soupeřových protiútoků, neboť Lawsonová začala osobně bránit rozehrávačku Machovou.

Myšlenky na případné olympijské překvapení byly pryč. V 9. minutě se dostal tým USA poprvé do vedení 19:17 a zápas se postupně stal jednoznačnou záležitostí. Tlak soupeřek dostal české basketbalistky zcela z tempa. Dopouštěly se ztrát míčů a soupeř to trestal. Američanky takřka hermeticky utěsnily prostor pod vlastním košem, proti hradbě těl neměly šanci individuální nájezdy, dostat se do střelecké pozice ze střední vzdálenosti bylo také nesmírně obtížné. Pokusy bez větší přípravy postrádaly oproti soupeřkám přesnost.

Po zněmě stran se hrálo podle amerického scénáře

Od druhé čtvrtiny se dostaly do hry v českém týmu Šujanová s Mokrošovou a po nich i mladičká Elhotová. I když se české hráčky občas blýskly přímočarou kombinací, vyložené nabídky ke skórování nevyužily. Druhou čtvrtinu basketbalistky USA vyhrály 27:14, převahu korunovala těsně před přestávkovým klaksonem tříbodovým košem Pondexterová.

Po změně stran se už hrálo podle amerického scénáře, který měl základní stavební prvky v rychlosti, důrazu, agresivitě, přesném doskakování a jistou střelbou. Nárůst rozdílu ve skóre dočasně přibrzdila v závěru třetí čtvrtiny sedmi body Vítečková, ale české hráčky se trápily a chyběl jim pohyb bez míče, přibývaly ztráty. Sedm minut před koncem už tým USA vedl rozdílem čtyřiceti bodů 84:44.

Hamza: Skutečný turnaj pro nás začíná až v pondělí

Výsledek zkorigovaly tříbodovými střelami Elhotová s Uhrovou a tým USA v závěru polevil ve svém předchozím úsilí. Hra se sice vyrovnala, což ale na jasném vítězství favoritek olympijského turnaje už nic nezměnilo.

"Zápas měl zcela očekávaný průběh. Začátek nám sice vyšel, jenže jsme nemohli hrát v základní pětce. Příležitost ke hře dostaly všechny hráčky. Pokud bychom spoléhali na nejsilnější sestavu, tak by rozdíl ve výsledku tak velký nebyl. Psychicky by se na našem dalším výkonu na olympiádě tato prohra neměla projevit. Pro nás skutečný olympijský turnaj začne až v pondělí utkáním s Mali. Týmy USA a Austrálie se herně pohybují v jiné sféře," řekl ČTK místopředseda ČBF a manažer reprezentace Jiří Hamza.

Z dosavadních tří duelů s týmem USA na mezinárodní scéně dnes utrpěly české basketbalistky nejvyšší porážku. V prvním vzájemném měření sil na olympijských hrách v Aténách prohrály 61:80 a na mistrovství světa v Brazílii 2006 odešly s nejpřijatelnější porážkou 50:63.

Česká republika - USA 57:97 (17:22, 31:49, 44:75)
Nejvíce bodů: Vítečková 12, Veselá 8, Šujanová a Elhotová po 7 - Fowlesová 18, Taurasiová 17, Pondexterová 12. Rozhodčí: Aylen (Austr.), Černovová (Rus.), Da Silvaová (Braz.). Trestné hody: 15/11 - 26/18. Fauly: 22:16. Trojky: 6:5. Diváci: 11 083.

Reklama

Související témata: