Hlavní obsah

Trenér basketbalistek Bobrovský: Nemyslím, že to zanechá na hráčkách stopy

PEKING

Očekávalo se, že české basketbalistky budou mít proti reprezentantkám Spojených států jen pramalé šance na úspěch. Podařeným vstupem do zápasu však zajiskřila naděje českého fanouška na příjemně vypadající výsledek. Nakonec ale české hráčky odešly poraženy, Američanky vyhrály o čtyřicet bodů. "Je to vysoká porážka, ale ne tragedie. Nemyslím, že by to na hráčkách zanechalo nějaké stopy," věří trenér Jan Bobrovský.

Článek

Vzpomněl jste si na zápas s Američankami na olympiádě v Aténách? I tehdy je vaše svěřenkyně překvapily skvělým nástupem...

Tentokrát to bylo dokonce ještě lepší. Ne, že bychom je zaskočily, ony jsou tak sebevědomé, že je nerozhodí, ani když prohrávají o deset bodů, ale ukázalo se, že pod košem jsou proti nám daleko silnější.

Doufal jste během těch deseti minut, že by hráčky mohly vyrovnaný průběh udržet nebo jste tušil, že se Američanky rozehrají?

Věděl jsem, že to tak nemůže dopadnout a že se ony rozjedou. Ale doufal jsem, že to bude přijatelnější výsledek. Musel jsem střídat, nešlo to odehrát jen s těmi podle mě nejlepšími hráčkami a aspoň devět se jich na hřišti objevit muselo.

Takže se potvrdila vaše obava, že když vystřídáte vysoké podkošové hráčky, tak se projeví jasná výšková převaha Američanek.

Ano, vždyť Fowlesová si z nás ve druhém poločase dělala pod košem srandu...

Nemáte obavu, aby se čtyřicetibodový debakl na hráčkách nepodepsal?

Je to vysoká porážka, ale ne tragedie. Nemyslím, že by to na hráčkách zanechalo nějaké stopy. Doufal jsem, že se nedostaneme pod takový tlak, ale Američanky se tu sehrály před olympiádou při přípravném turnaji. Praktikovaly skoro celý zápas presink, střídaly osobní obranu se zónovou a my byli až moc bojácní.

Proti Mali se role obracejí, favoritem je český tým.

Viděl jsem je tady hrát poprvé, když prohrály s Novým Zélandem. Nebudeme tak velkým favoritem jako Američanky proti nám, i když favority asi ano. Nehrály špatně ani v přípravě tady. Doufal jsem, že s nimi budeme hrát předposlední zápas skupiny, ale bohužel to přehodily, teď budou mít ještě dostatek sil.

Jak byste Mali charakterizoval? S africkými týmy se často nepotkáváte...

Hodně běhají a skáčou oproti evropskému basketbalu. Výškově jsou na tom stejně jako my.

Hraje se dopoledne místního času. Už se hráčky srovnaly s časovým posunem?

Myslím, že ano. Ale dopolední zápas je změna, v sobotu jsme poprvé trénovali dopoledne a nebylo to nic extra. Ale věřím, že se s tím holky vyrovnají.

Reklama