Hlavní obsah

Párová čtyřka musí jet v Pekingu opravu

PEKING

Česká párová čtyřka skončila poslední v nedělní rozjížďce veslařského programu na olympijských hrách v Pekingu a místo postupu do semifinále musí do oprav. Petr Vitásek, Milan Doleček, Jakub Hanák a David Jirka od počátku jeli na chvostu pětičlenného startovního pole a po vypuštění závěru zaostali za postupovým třetím místem o 21 sekund.

Článek

"Závod měl obrovskou úroveň, což nás zaskočilo a nebyli jsme na to připraveni. Vítězní Australané dosáhli nejlepšího světového času historie a vytvořili i nový olympijský rekord," řekl ČTK trenér Přemysl Panuška. Dosavadní olympijské maximum přitom drželi právě Češi z her před čtyřmi lety v Aténách.

Přímý postup do semifinále si zajistily z této jízdy vedle Austrálie ještě Itálie a Rusko, před českou posádku se dostali i Estonci. Velký odstup zapříčinil i vypuštěný závěr. "Posledních 300 metrů už jsme to sbalili. Na to, abychom to dojeli, jsme neměli," přiznal Panuška.

Do oprav s upravenou lodí

Párová čtyřka obhajuje stříbrnou medaili z Atén, po nevydařené sezóně ale tentokrát mezi favority nepatří. Svěřenci trenéra Panušky chtěli tápání z posledních dvou let napravit a přáli si podle koučových slov v rozjížďce obsadit první nebo druhé místo, aby se neocitli v silněji obsazeném semifinále.

Místo toho je čeká boj o holý postup v úterní opravné jízdě. V té se představí i s upravenou lodí. "Budeme mít jiná vesla, se kterými jsme trénovali doma a podařilo se nám je sem dopravit. Věříme, že nám pomohou k lepšímu výkonu. Oprava ale bude hodně těžká," dodal Panuška.

Nedlouho po závodě české posádky byla regata přerušena, protože v bouřce a silném větru by závody nebyly regulérní. Rozhodla o tom federace FISA s tím, že odložené rozjížďky osmiveslic se uskuteční v pondělí.

Reklama