Hlavní obsah

Šebrle odjel obhajovat zlato s kašlem a nejistou formou

PRAHA

Desetibojař Roman Šebrle byl na poslední olympiádě v Aténách jediným českým zlatým medailistou, ale do Pekingu se na cestu za obhajobou v neděli nevydal v roli favorita. Týden ho trápí kašel a navíc ani neví, jestli jsou jeho svaly v optimální kondici.

Článek

Během sezóny si dvakrát natrhl stehenní sval a nedávno ho trápily křeče. Ty už sice pominuly, ale kvůli obavám z možného dalšího zranění zatím stále netrénoval naplno. Na to se chystá až v Pekingu. "Těsně před závodem půjdu naplno dva hodně ostré tréninky a tam se to ukáže," řekl světový rekordman novinářům před nedělním odletem z Prahy.

Jeho letošním maximem je pouhých 8076 bodů z červnového mítinku v Kladně, ale Šebrle to považuje za logické, protože v tu dobu měl za sebou jen polovinu tréninku. "Já to přirovnávám k tomu, že ze tří kroků se taky osm metrů do dálky skočit nedá. Stejně tak se nedá v půlce přípravy udělat výrazně přes 8000 bodů," prohlásil.

Očekává zajímavý závod, jehož favoritem je Američan Bryan Clay, který na národní kvalifikaci nasbíral 8832 bodů. "Jsem na něho zvědavý, jestli si udržel tu formu z kvalifikace, o níž už před sezonou signalizoval, že se na ni bude soustředit a půjde ji v plné formě," uvedl Šebrle.

Závod bude o srdíčku a zdravotnickém štěstí

Nechtěl spekulovat, jak vysoko bude viset olympijská medaile. "Když by tam pršelo jako dneska, tak může stačit třeba 8000 bodů. Bude tam vedro, bude to úplně jiný závod, to si fakt netroufnu odhadnout. Myslím si, že dost," poznamenal.

Nemusí podle něj přitom rozhodovat jen to, kdo bude nejlépe připravený. "Ten závod bude taky o srdíčku, o hlavě a o závodnickém štěstí. Stát se může všechno," dodal úřadující mistr světa.

Reklama