Hlavní obsah

Basketbalistky mají první výhru, bez potíží porazily Mali

České basketbalistky si připsaly první vítězství v olympijském turnaji v Pekingu, když v pondělí po excelentním výkonu v první čtvrtině porazily tým Mali vysoko 81:47. Své soupeřky předčily přesnější střelbou z tříbodového prostoru a zejména precizní obranou. Výkon českého týmu potvrdil, že na něm nezanechala žádné psychické stopy úvodní prohra rozdílem čtyřiceti bodů s týmem USA.

Článek

Základní pětka českého týmu Veselá, Večeřová, Machová, Kulichová a Vítečková vstoupila do utkání s maximální koncentrací. Pozornou hru v defenzivě doplňovaly rychlé protiútoky s jistou koncovkou. Střelecký koncert odstartovala tříbodovým košem Vítečková, po pěti minutách už vedl český tým 12:0.

Trenér Mali José Ruiz překvapivě nezařadil do základní sestavy jednu z hlavních opor týmu Maiga-Baovou z Brna, jež jako jediná z afrického týmu zná dokonale český ženský basketbal.

Hráčky Mali působily v úvodu hodně bezradně. Zoufale hledaly prostor ke střelbě a hlavně způsob, jak překonat nesmírně soustředěně hrající českou obrannou hráz. V zahuštěném podkošovém prostoru se dostaly pouze k nepřipraveným střeleckým pokusům, kterým chyběla přesnost. První dva body zaznamenala až po šesti minutách z trestných hodů Coulibalyová.

To už byla na palubovce také Maiga-Baová. Ani ta se ale dlouho neprosadila, neboť ji důsledně bránila Veselá. Teprve v samém závěru první čtvrtiny se dostala za stavu 20:2 Maiga-Baová do úniku a zkorigovala výsledek. Současně s klaksonem první čtvrtiny potvrdila Machová střeleckou pohodu tříbodovým košem.

Ostrostřelkyně Elhotová  

Do druhé čtvrtiny trenéři Jan Bobrovský a Miroslav Volejník zamíchali se sestavou. Do hry se dostaly postupně Mokrošová, Šujanová a po nich i Elhotová, která se blýskla třemi tříbodovými koši v rychlém sledu. Ovšem hra českého týmu ztratila vysoké parametry z první čtvrtiny. Do kombinační souhry se dostávaly chybičky a také defenziva ztratila předchozí neprostupnost.

Hráčky Mali se už mnohem častěji prosazovaly střelecky i v soubojích jedna proti jedné. Dařilo se zejména Sissokové, která byla těžko k udržení a zaznamenala 24 bodů. Změny se odrazily i na výsledku druhé čtvrtiny, kterou vyhrály nečekaně basketbalistky z afrického kontinentu 18:15. To ale neohrozilo cestu českého týmu k jasnému vítězství.

Proto také trenéři nasadili hned po přestávce do hry opět základní pětku. Tah se okamžitě odrazil ve zvýšení náskoku českého týmu, který postupně narostl až na třicetibodový rozdíl. Výrazně se opět zlepšila obrana českých basketbalistek. Stejně jako v první čtvrtině se hráčky Mali střelecky neprosazovaly. Africký tým navíc ztratil v 26. minutě svou oporu Maiga-Baovou, která si poranila kotník a ve zbytku zápasu už nenastoupila.

Po půlhodině už vedl český tým 56:33, na palubovku se dostaly postupně i Hartigová, Uhrová, Hejdová a Svobodová. Na herní pohodě a jasné cestě českých reprezentantek za vítězstvím se nic nezměnilo a africké basketbalistky se musely smířit s druhou olympijskou prohrou. Hlavními střeleckými oporami českého týmu byly Machová s Elhotovou, které zaznamenaly shodně po třech tříbodových koších, vedle nich se dařilo i Veselé.

Skupina B
Česko - Mali 81:47 (23:4, 38:22, 56:33)
Nejvíce bodů: Machová 16, Elhotová a Veselá po 12, Vítečková 9, Hartigová a Večeřová po 8 - Sissoková 24, Maiga-Baová a Bagayoková po 6. Trestné hody: 13/9 - 17/11. Fauly: 18:16. Trojky: 8:2.
Další výsledky sk. B: Španělsko - Nový Zéland 85:62.
Tabulka
1.Španělsko211149:1293
2.Česko211138:1443
3.Nový Zéland211138:1573
4.USA11097:572
5.Čína11067:642
6.Mali202119:1572

Reklama

Související témata: