Hlavní obsah

Vaidišová i Štěpánek na LOH končí, dál jdou Benešová a Šafářová

PEKING

Českému tenisu pondělek na olympijském turnaji v Pekingu příliš nepřál. Z šestice Čechů, kteří zasáhli do hry se z postupu do druhého kola radovaly jen Iveta Benešová a Lucie Šafářová. Přes první kolo naopak nepřešla Nicole Vaidišová, nad jejíž síly byla Francouzka Cornetová. Z tria mužů nepostoupil v pondělí nikdo, hned v prvním kole se s turnajem loučí Radek Štěpánek, Ivo Minář a Jiří Vaněk.

Článek

Jako první zasáhl do bojů Jiří Vaněk a Rus Južný mu nedal šanci. „Všechno se zlomilo v prvním setu. Utekl mi začátek, ale dotáhl jsem to na 4:4, ale nezvládl jsem koncovku setu. To bylo zlomové pro celé utkání. On se pak uklidnil, což bylo vidět hned od začátku druhého setu, a jednoduše mě přehrál. Našel, co mi dělá problémy a snažil se hrát čopované údery. I když jsem riskoval, chodily mi míče do sítě,“ konstatoval Vaněk, který se dostal do Pekignu jako náhradník. „Budu tu do středy, pak už letím na US open,“ dodal.

Minář se na sebe hodně zlobil

Ivo Minář si na Belgičana Oliviera Rochuse věřil, ale nakonec prohrál. „Úplně zbytečně... Hrozně mě to mrzí. Na olympiádu jsem se těšil dlouho, byl jsem moc rád, že jsem se do Pekingu dostal. Los jsem bral jako příznivý. Letos jsem Rochuse porazil už dvakrát, jednou na betonu hladce 6:2, 6:2, pak na antuce. Na jeho hru jsem se připravoval. Jenže on začal mnohem lépe než já. Tlačil mě po lajnách a než jsem se z toho dostal, utekl mi první set,“ říkal smutně Minář.

„V tom druhém jsem začal výborně. Trošku jsem zrychlil hru a prodloužil míče. On začala běhat dva tři metry za lajnou a hra se otočila. Ve třetím setu jsem byl zbytečně nervózní, snažil jsem se chodit na síť. V Miami to na něj platilo, tady mě hodněkrát prohodil. Věřil jsem, že by zápas s ním mohl dobře dopadnout. Bohužel...,“ dodal sklesle.

Zápas Vaidišové začal už v neděli, kdy do něj lépe vstoupila česká reprezentantka. První set proti osmnáctileté Francouzce vyhrála 6:4, ale vzápětí v druhé sadě uhrála jen jeden game. Pak zápas přerušil déšť a rozhodující set se na kurtech Olympijského tenisového centra dohrával dnes. Vaidišová v něm za stavu 4:5 podávala na udržení v zápase, ale selhala a s turnajem se rozloučila.

Česká tenistka Iveta Benešová postoupila do druhého kola tenisového turnaje, k čemuž jí v Pekingu pomohly zdravotní problémy indické soupeřky. V utkání se Saniou Mirzaovou mostecká rodačka vyhrála první set 6:1 a ve druhé sadě vedla 2:1, když její sokyně utkání po 46 minutách hry vzdala kvůli bolavému zápěstí.

„Měla jsem zápas pod kontrolou. I kdyby Mirzaová neskrečovala, věřím, že bych vyhrála. Určitě mi to dodá sebevědomí, postoupit na olympiádě je vždycky fajn,“ říkala s úsměvem Iveta Benešová.

Její kolegyně Klára Zakopalová měla po porážce se Španělkou Nurií Llagosteraovou-Vivesovou opačné pocity: „Strašně mě to štve. Byl to dobře rozehraný zápas. Jenže Llagosterová změnila taktiku. Začala hrát vysoké kopce a ty mi nesedí. Než jsem se s tím srovnala, byl set ztracený. Ve třetím jsem se snažila dostat ke svojí hře, ale ona mi ji těmi kopci pořád rozbíjela. Byl to z její strany pasivní, špatný tenis, ale bohužel s ním došla k postupu.“

Štěpánek nestačil na Llodru a končí

Radek Štěpánek prohrál dramatický duel s Francouzem Michaelem Llodrou 6:4, 6:7, 9:11. Téměř celý třetí set hrál se zavázanou nohou, neboť ho bolel stehenní sval. Koncovka prvního setu patřila šestnáctému nasazenému hráči, protože Llodra udělal v desátém gamu dvě dvojchyby a prakticky mu daroval úvodní sadu. Ve druhém setu si oba aktéři drželi servis, i když Štěpánek v koncovce při svém podání odvracel čtyři setboly.

O osudu utkání tak rozhodla zkrácená hra, v níž český tenista vedl už 5:2 a za stavu 5:4 měl před sebou dvě podání, ale k mečbolu se nedostal. Llodra získal pět míčů za sebou a vynutil si pokračování zápasu. V úvodu rozhodujícího setu získal Francouz náskok brejku, ale Štěpánek po ošetření levého stehna vyrovnal na 4:4. Na olympijských hrách se v rozhodujícím setu nehraje tie-break, takže se muselo rozhodnout rozdílem dvou gamů. Llodra podával na vítězství už za stavu 9:8, ale český daviscupový reprezentant se ještě vrátil do hry. Vzápětí však znovu ztratil servis a tentokrát už Francouz šanci využil.

Lucie Šafářová porazila 6:4 a 6:2 Maret Aniovou z Estonska, která v soutěži nahradila zraněnou Francouzku Tatianu Golovinovou. Příští soupeřkou Šafářové bude Rakušanka Sybille Bammerová.

LOH 2008 - tenis:
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Južnyj (13-Rus.) - Vaněk (ČR) 6:4, 6:1, O. Rochus (Belg.) - I. Minář (ČR) 6:3, 3:6, 6:3, Llodra (Fr.) - Štěpánek (16-ČR) 6:4, 6:7, 9:11.
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Cornetová (15-Fr.) - Vaidišová (ČR) 4:6, 6:1, 6:4, Benešová (ČR) - Mirzaová (Indie) 6:1, 2:1 skreč, Šafářová (ČR) - Aniová (Est.) 6:4, 6:2.

Reklama