Hlavní obsah

Do semifinále prošly tři veslařské posádky, dvojskif je ve finále

PEKING

Čeští veslaři mají za sebou na olympijských hrách stoprocentně úspěšný den, do dalších bojů totiž postoupily všechny čtyři posádky. Ve středečním semifinále se tak představí skifaři Ondřej Synek, Miroslava Knapková a čtyřka bez kormidelníka, dokonce rovnou do sobotního finále postoupil z pondělních oprav dvojskif Jitka Antošová, Gabriela Vařeková.

Článek

Dvojskif se stal zásluhou menšího počtu lodí v této kategorii první českou posádkou, která bude na kanálu Šun-i s jistotou bojovat o medaile. Jednadvacetileté veslařky tak při svém debutu pod pěti kruhy neskončí hůře než šesté.

Antošová s Vařekovou v pondělí potřebovaly k postupu do šestičlenného finále obsadit minimálně druhé místo, což se jim po pomalejším začátku podařilo. Po čtvrtině trati přitom byly dvojnásobné mistryně světa do 23 let na posledním čtvrtém místě a na kilometru byly ještě těsně třetí. Pak však mladé Češky setřásly australský dvojskif a s náskokem více než jedné lodi si dojely pro vytoužený postup. Nad jejich síly v pondělí byly jen Američanky Kalmoeová, Tomeková, s nimiž Češky prohrály o dvě sekundy.

"Stejně jako v rozjížďce podaly holky perfektní výkon a splnily cíl. Nejely ani ještě úplně naplno, měly rezervu," řekl novinářům trenér Tomáš Kacovský. Jeho svěřenkyně nyní čeká čtyřdenní přestávka. "Do soboty se musejí dát dohromady a pak se pokusí předvést stejně dobrý závod jako v pondělí. Budou se muset hýbat, občas se půjdou projet, zajdou na rehabilitaci," uvedl.

Knapková: Závodit se začne až od semifinále

Antošová s Vařekovou obsadily na loňském MS šesté místo, na olympiádě se budou snažit výsledek vylepšit. "Ve finále už bude ale každá předjetá loď úspěch," podotkl Kacovský.

Zbylé tři české posádky prošly do semifinále díky výhrám ve svých jízdách. Jako první se kvalifikovala dvojnásobná vicemistryně světa Knapková, která deklasovala konkurenci a vyhrála v čase 7:30,33 s náskokem téměř sedmi sekund před druhou Sophií Balmaryovou z Francie.

"Bylo to teprve čtvrtfinále, což je vlastně stejné jako rozjížďky. A já jsem měla podle mého ještě nejlehčí jízdu, takže o moc nešlo. Závodit se začne až od semifinále," řekla Knapková, která zatím ani moc nesledovala soupeřky. A hlavně jejich výsledky. "Vzhledem k tomu, že jsme nemusely jet naplno. Vypadá to ale, že je všechno vyrovnané," uvedla čtvrtá žena z olympiády v Aténách.

Knapkovou napodobil Synek

O několik desítek minut později napodobil reprezentační kolegyni Synek a i on se hladce vešel mezi tři postupující. Pětadvacetiletý vicemistr světa zajel čas 6:50,23, a i když v závěru zřetelně zvolnil, na čtvrté místo měl v cíli náskok patnáct sekund. "Máme za sebou teprve polovinu, tu lehčí. To hlavní mě teprve čeká," řekl Synek.

Po úvodní rozjížďce si stěžoval, že se mu kvůli horku špatně drží vesla, protože kloužou. V pondělí už takové potíže neměl, teploty v Šun-i totiž klesly. Synek si navíc ještě ostříhal mozoly z rukou. "Mám na to speciální nůžky a nyní už mám krásné ručičky. Před první jízdou jsem si myslel, že to bude v pohodě. Při tréninku vždycky můžu zastavit a očistit si nebo omýt ruce. V závodě to ale nejde," poznamenal.

Synek si stejně jako Knapková pochvaloval mírné ochlazení. "Tohle je takové evropské klima, na které jsem zvyklí. Ty dušáky předtím jsou šílené. Na druhou stranu to ale mají všichni stejné a z hlavních favoritů nikdo není z Asie. Takže na to není nikdo zvyklý a musí se s tím vypořádat," řekl úřadující vicemistr světa.

Čtyřka bez kormidelníka z oprav do semifinále

Čtyřka bez kormidelníka Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth a Karel Neffe podtrhla úspěšný den Čechů vítězstvím ve své opravné jízdě. Posádce unikla přímá účast do semifinále v sobotní rozjížďce, v níž obsadila čtvrté, jediné nepostupové místo. Z opravy se kvalifikovaly tři ze čtyř lodí, ale Češi tentokrát neponechali nic náhodě.

V semifinále se tak představí celkem čtyři české posádky. Pondělní tři postupující doplní dvojku bez kormidelníka ve složení Václav Chalupa, Jakub Makovička, která šla do semifinále rovnou ze sobotní rozjížďky. Oprava ještě v úterý čeká párovou čtyřku. Stříbrní medailisté z Atén musí k postupu porazit alespoň jednoho z trojice soupeřů.

Reklama