Hlavní obsah

Vodní slalomáři Ježek i Hradílek jsou v semifinále OH

Oba čeští vodní slalomáři v pondělí na olympijských hrách splnili svůj první úkol a postoupili z rozjížděk do úterního semifinále. Kanoista Stanislav Ježek obsadil v součtu dvou jízd čtvrté místo, kajakář Vavřinec Hradílek byl sedmý.

Článek

Ježka v úvodní rozjížďce porazil pouze olympijský vítěz z Atlanty Slovák Michal Martikán, ve druhé dojel sedmý. Jednatřicetiletý český reprezentant ztratil na Martikána v součtu dvě sekundy a nechal za sebou mimo jiné dvojnásobného olympijského vítěze Tonyho Estangueta z Francie, jenž skončil šestý.

Mezi dvanáct semifinalistů, z nichž do závěrečné jízdy postoupí osm nejrychlejších, se Ježek kvalifikoval bez jediného doteku branky. "To je asi můj letošní rekord. I když možná na domácí kvalifikaci jsem taky tak zajel," řekl spokojený Ježek novinářům. Umístění pod pomyslnými stupni vítězů považuje za ideální, protože na závodníka není vyvíjen takový tlak. "Celkem mi to vyhovuje, protože nikdo neblázní, že mám na medaili," vysvětlil.

Mezi vážné kandidáty na umístění na stupních vítězů ale patří. "Určitě do toho nepůjdu s přáním jenom to sjet. Budu chtít podat co nejlepší výkon, a když se mi to podaří, tak by nějaké to dobré umístění mohlo být. Nebudu to ale blíž rozebírat," řekl Ježek, jenž si je dobře vědom, že o čtyřiadvacet hodin později může být vše jinak. "Třeba se špatně vyspím, něco špatného sním, někdo mi šlápne na nohu, naštvu se a pak to bude peklo," smál se Ježek.

Také druhý český vodák v dnešním programu Hradílek splnil svůj cíl a postoupil. V úvodní jízdě dopádloval v osmém nejlepším čase se ztrátou necelých čtyř sekund na nejlepšího Slovince Petera Kauzera. Rovněž v té druhé se vyvaroval chyb a již v cíli věděl, že mu účast v elitní patnáctce neunikne.

"Spadl ze mě takový kámen. Bylo by nepříjemné přijet sem jen na dvě jízdy. Z tohohle pohledu jsem spokojený, že jsem v semifinále, a doufám, že ani ve finále nebudu chybět," oddechl si Hradílek, jenž byl spokojený stejně jako Ježek s tím, že zajel obě jízdy čistě. "A také vyrovnaně a klidně. V první jsem trošičku podjížděl poslední tři protivodky, které mi nevyšly, ale jinak to bylo dobré. Trať dnes byla z kategorie lehčích, které se dají na tomhle kanále postavit," řekl Hradílek.

Reklama

Související témata: