Hlavní obsah

Štěpánek: Nechci to ještě vzdát, je to jednou za život

Karel Felt (Peking)Právo

Jako lev bojoval tenista Radek Štěpánek v prvním kole olympijské dvouhry s Francouzem Michaelem Llodrou. Dvě a třičtvrtě hodiny dlouhý maratón však mohl téměř o polovinu zkrátit, kdyby využil tie-break ve druhém setu. Bohužel se nestalo. V tu chvíli ale věděl jenom on, že už bojuje nejen se soupeřem, ale i sám se sebou... Nakonec na olympiádě v Pekingu prohrál 6:4, 6:7, 9:11.

Článek

„Táhl mě sval v levém stehně. Při servisu to bylo horší a horší. Nedokázal jsem se odrazit dopředu. Za některými míči jsem prostě nemohl jít,“ popisoval Štěpánek svoje zranění, ale vzápětí dodal: „Ale na nohu se nevymlouvám. Zápas jsem měl vyhrát už ve druhém setu, kdy to nebylo ještě tak hrozné. V tie-breaku jsem vedl 4:1, pak 5:2, ale pak už jsem neudělal ani bod, a to jsem měl ještě za stavu 5:4 dvě podání,“ zlobil se sám na sebe.

„Ve třetí sadě už to bylo se stehnem neúnosné. Musel jsem se nechat ošetřit. Samozřejmě to soupeř viděl a využil toho ve svojí hře. Snažil se mně honit. Hrál jsem, co jsem mohl. Pořád jsem věřil, že to dokážu otočit. Bohužel to nešlo,“ skoro se omlouval velký tenisový bojovník.

Do čtyřhry chce nastoupit

Na to, že si mohl nebo ještě může ublížit před US Open, vůbec nemyslel. „To ne. Na jiném turnaji bych zápas hned skrečoval, ale tohle je olympiáda. Nemohl jsem to zabalit. Ani teď to nechci vzdát, je to jednou za život. Do Atén jsem nejel a nemohu tušit, co bude za čtyři roky,“ říkal odhodlaně. „Až mě odtud pustíte, hned půjdu za docentem Pavlem Kolářem, který přiletěl. On má zlaté ruce, snad mi pomůže. Vždyť v úterý hrajeme čtyřhru s Tomášem Berdychem a já nechci takhle odjet. Nenastoupil bych jen, když mi to pan Kolář zakáže a skutečně nebude nejmenší naděje. Mrzelo by mě to i vůči Tomášovi,“ dodal.

V hledišti kurtu číslo 7 měli čeští fanoušci jasnou převahu. Štěpánkovi fandila i jeho přítelkyně Nicole Vaidišová... „Já jsem byl na jejím zápase a ona přišla na můj. Pokud to jde, je to normální, že se přijdeme povzbudit. Vždycky je fajn, když máte v hledišti někoho blízkého,“ pookřál. A k atmosféře na hrách dodal: „Je to úžasné, jsem z olympiády nadšený. Hlavně z vesnice. To prostě nikde jinde nezažiji. Těšil jsem se, že půjdu na některé sporty. Bylo by mi líto odjet tak brzy. Snad to bude ráno lepší a budu moct nastoupit. Teď opravdu nepřemýšlím, na kdy máme s Nicole letenky,“ přál si Radek Štěpánek.

Reklama