Hlavní obsah

Berdych i Šafářová postoupili do osmifinále, ostatní Češi vypadli

PEKING

Český tenista Tomáš Berdych je na olympiádě ve třetím kole. Sedmnáctý nasazený hráč si v úterý v Pekingu poradil s Italem Andreasem Seppim po setech 6:3 a 7:6. Lucie Šafářová porazila po velkém boji Ukrajinku Mariju Korytcevovou 2:6, 6:1 a 7:5 a postoupila do osmifinále olympijského turnaje. Ostatní čeští zástupci již ve dvouhrách skončili.

Článek

S turnajem v ženské dvouhře se naopak rozloučila Iveta Benešová, která bez překvapení podlehla v utkání 2. kola turnajové sedmičce Venus Williamsové po setech 1:6 a 4:6.

Dvaadvacetiletý Berdych soupeři oplatil porážku z nedávného turnaje Masters v Cincinnati, kde se z vítězství po třísetové bitvě radoval Seppi. Český tenista dnešní výhrou vyrovnal zápasovou bilanci s o rok starším Italem na 2:2.

Dalším soupeřem 17. nasazeného hráče bude ještě první hráč světa Roger Federer, který porazil Rafaela Arevaloa ze Salvadoru. Se švýcarským tenistou si rodák z Valašského Meziříčí zopakuje duel z her v Aténách, kde ho senzačně porazil ve druhém kole. Tehdy si Berdych v prvním vzájemném duelu připsal zatím jediné vítězství v sedmi dosavadních zápasech s Federerem.

Benešová se s vítězkou olympiády v Sydney utkala po pěti letech a stejně jako tehdy ve Fed Cupu neuhrála s pětinásobnou wimbledonskou šampionkou ani set. Za celý zápas si nevytvořila jedinou šanci na brejk a dopustila se 36 nevynucených chyb.

Pětadvacetiletá rodačka z Mostu ztratila první sadu za 26 minut. Ve druhé už byla americké favoritce vyrovnanější soupeřkou, ale Williamsová přesto dotáhla zápas do úspěšného konce. "Bylo to hodně těžké. Ze začátku jsme byla hodně nervózní a udělala jsem zbytečné chyby, které normálně nedělám. Ve druhém setu byla škoda prvního gamu, kdy jsem vedla 40:15, ale prohrála jsem a pak už se s tím dalo těžko něco dělat," řekla Benešová novinářům po duelu.

Po vyřazení Benešové zůstala v ženské dvouhře poslední českou zástupkyní Berdychova přítelkyně Lucie Šafářová, kterou ve druhém kole čeká buď Izraelka Obzilerová, nebo Ukrajinka Korycevová.

Čeští tenisté Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem vypadli na olympijském turnaji ve čtyřhře v prvním kole. V Pekingu nestačili na brazilskou dvojici Marcelo Melo a Andre Sá, které podlehli 7:5, 2:6 a 6:8.

Vaidišová s Benešovou také vypadly

Česká dvojice Nicole Vaidišová a Iveta Benešová dlouho vzdorovala největším favoritkám ženské čtyřhry Sereně a Venus Williamsovým, ale nakonec odešla z pekingského kurtu poražena po setech 6:4, 5:7 a 1:6. Wimbledonské vítězky z USA tahaly za kratší konec v utkání prvního kola až do stavu 5:5 ve druhém setu, poté už ale českým reprezentantkám nedaly šanci.

Pro Vaidišovou i Benešovou tímto duelem olympiáda skončila. Vaidišová vypadla z dvouhry hned v prvním kole, Benešové se ve druhém kole stala osudnou starší ze sester Venus.

Šafářová postoupila přes Korytcevovou

V osmifinále se Šafářová ve středu utká s dvaatřicátou hráčkou světa Sybille Bammerovou z Rakouska.

Šafářová tak při své premiérové účasti pod pěti kruhy napodobila úterní úspěch svého přítele Tomáše Berdycha, jehož rovněž čeká v Pekingu osmifinále dvouhry. Na vítězství nad 53. hráčkou světa Korytcevovou se však notně nadřela. Po hladce prohraném prvním setu dokázala zatlačit soupeřku tvrdými údery a dvakrát jí vzít podání. Ve třetí sadě se obě hráčky přetahovaly o každý míček a česká tenistka již byla za stavu 4:5 dva míče od vyřazení.

Třiadvacetiletá Ukrajinka se však k mečbolu nepropracovala a naopak při dalším podání darovala dvěma dvojchybami rozhodující game Šafářové. Ta už si postup mezi nejlepších šestnáct tenistek nenechala vzít.

Damm s Víznerem postoupili do 2. kola čtyřhry

Čeští debloví specialisté Martin Damm s Pavlem Víznerem postoupili do druhého kola mužské čtyřhry. V úplně posledním utkání dnešního programu, které se protáhlo přes půlnoc pekingského času, zdolali druhou nasazenou dvojici Nenad Zimonjič, Novak Djokovič ve třech setech 3:6, 6:0 a 6:2.

Dalšími soupeři českých reprezentantů budou Poláci Mariusz Fyrstenberg a Marcin Matkowski.

Čeští tenisté v Pekingu
Muži, dvouhra - 2. kolo:
Berdych (17-ČR) - Seppi (It.) 6:3, 7:6 (7:4).
Muži, čtyřhra - 1. kolo:
Melo, Sá (Braz.) - Berdych, Štěpánek (ČR) 5:7, 6:2, 8:6, Damm, Vízner (ČR) - Djokovič, Zimonjič (2-Srb.) 3:6, 6:0, 6:2.
Ženy - dvouhra, 2. kolo:
V. Williamsová (7-USA) - Benešová (ČR) 6:1 a 6:4, Šafářová (ČR) - Korytcevová (Ukr.) 2:6, 6:1, 7:5
Ženy - čtyřhra - 1. kolo:
S. Williamsová, V. Williamsová (1-USA) - Vaidišová, Benešová (ČR) 4:6, 7:5, 6:1.

Reklama