Hlavní obsah

Kajakáře Hradílka dělilo od olympijského finále 12 setin

Český kajakář Vavřinec Hradílek se v úterý těsně neprobojoval do olympijského finále. Jednadvacetiletý reprezentant na divoké vodě obsadil v semifinále jedenácté, první nepostupové místo, přičemž na desátou pozici ztratil 12 setin sekundy.

Článek

"Tomu se dá říct snad jen neštěstí," prohlásil olympijský debutant. Hradílek zajel na pekingském kanálu Šun-i čistou jízdu, ovšem na sedmou příčku z kvalifikace navázat nedokázal. Poslední postupové místo získal Ir Eoin Rheinisch, jenž se mohl radovat z již téměř ztraceného postupu, poté co nečekaně nezvládl svou jízdu poslední muž na startu Peter Kauzer ze Slovinska, vítěz kvalifikace. V semifinále skončil i Slovák Peter Cibák.

Hradílek nakonec z těsného vyřazení nedělal tragédii. "Mezi kajakáři to je vždycky o setiny, stejně tak jsem mohl o tak málo postoupit," uvedl smířeně kajakář. Závod si prý užil. "Nahoře mi to jelo super, ale dole jsem šest branek projel blbě," prohlásil.

Nešťouchal do branek, jen padal do válců a neprojížděl je rychle. "Trochu jsem se s tím pral, docházely síly, možná jsem měl nahoře trochu šetřit a jet s vodou," přemítal. Nakonec svou olympijskou účast zhodnotil kladně. "Bylo to docela dobré, všichni jeli kvalitní jízdy. Můžu si vynadat, ale co mi to pomůže. To je život," prohlásil.

Patnáctičlenné semifinále nečekaně vyhrál Benjamin Boukpeti z Toga, jenž vede před Australanem Warwickem Draperem o pouhou setinu sekundy. Třetí je bronzový medailista z Atén Fabien Lefevre z Francie se ztrátou 1,13 sekundy. Hradílka výkon Boukpetiho nepřekvapil. "Trénuje ve Francii, tam je to samý olympijský vítěz a mistr světa. Není to velké překvapení," dodal.

Reklama