Hlavní obsah

Kraulař Verner překonal český rekord, ale do semifinále neprošel

Plavec Martin Verner překonal na olympijských hrách v Pekingu český rekord na 100 metrů volný způsob. V úterních rozplavbách se jako první Čech v historii dostal pod hranici 49 vteřin, ale ani vítězství v páté rozplavbě a rekordní čas 48,95 sekundy mu účast v semifinále nevynesly. Skončil jednadvacátý, za postupující šestnáctkou zaostal o čtyři desetiny.

Článek

Osmadvacetiletý Verner překonal svůj vlastní národní rekord o 87 setin, v bazénu v Praze-Podolí ho přesně před měsícem na mistrovství republiky vytvořil na prvním úseku štafety. Rozplavby kraulové stovky vyhrál světový rekordman Eamon Sullivan z Austrálie časem 47,80 sekundy.

Já nevím, jak se to mohlo stát," neskrýval Verner překvapení z nevídaného zlepšení. "Je to úžasné. Takový výsledek, takové zlepšení...," radoval se, i když nepostoupil do semifinále. V Pekingu zatím předvedl v bazénu dosud suverénně nejlepší český výsledek.

Připustil, že se na jeho výkonu podepsaly i nové plavky. Výrobce Arena připravil na olympijské hry podobný model jako firma Speedo, která svým modelem LRZ Racer přispěla k desítkám letošních světových rekordů. "Určitě tomu trochu pomohly, lehce nadzvedávají zadek," řekl Verner a potvrdil, že nové plavky se zčásti chovají jako neopren. "Připravil jsem se na ty závody dobře. Jen mě trochu nebavilo to čekání na ten jeden start," řekl.

V Hongkongu plavky dostal poprvé

Dva týdny byl s týmem na soustředění v Hongkongu, kde plavky dostal poprvé. Celotělový model mu ale neseděl. "Takže jsem si vzal jen ten od pasu dolů a myslím, že to pomohlo," uvedl. Úterní výkon mu dokonce pomohl vyhrát sázku. Trenér Zdeněk Tobiáš totiž slíbil, že pokud Verner zaplave královskou disciplínu pod 49 sekund, nechá si oholit hlavu. "Tak snad ho k tomu nějak dokopu," usmíval se Verner.

Mnohem dál měl k postupu Jiří Jedlička, který skončil v závodu na 200 metrů prsa devětatřicátý časem 2:15,79. V novém olympijském rekordu 2:08,68 vyhrál rozplavby Maďar Daniel Gyurta.

Ze sedmého místa postoupil do semifinále čtyřiadvacetiletý americký prsař Eric Shanteau. Ten se 19. června dozvěděl, že má rakovinu varlat, navzdory doporučení lékařů však dal účasti v Pekingu přednost před bezodkladným zahájením léčby.

V rozplavbách kraulových štafet na 4x200 metrů vytvořilo italské kvarteto nový evropský rekord. Nicola Cassio, Marco Belotti, Emiliano Brembilla a Massimiliano Rosolino ho zlepšili téměř o dvě vteřiny na 7:07,84. S nejlepším časem však postoupili podle předpokladů Američané; ve finále za ně poplave i Michael Phelps a odborníci očekávají nejen útok na světový rekord, ale možná i pokoření sedmiminutové hranice.

Reklama