Hlavní obsah

České basketbalistky na OH prohrály se Španělkami vysoko 55:74

PEKING

České basketbalistky nestačily ve svém třetím zápase na olympijských hrách v Pekingu na Španělsko, kterému podlehly vysoko 55:74. Svěřenkyně trenéra Bobrovského si tak ve skupině B po prohře s USA a výhře nad Mali připsaly další neúspěch a stále ještě nemají zajištěn postup do čtvrtfinále. Tam se ze šestičlenné skupiny probojují čtyři nejlepší celky. Češky ještě čeká souboj s Novým Zélandem (v pátek) a Čínou (v neděli).

Článek

Český tým stačil vicemistryním Evropy pouze v úvodní čtvrtině, v dalším průběhu se trápil. Dopouštěl se chyb v obraně, a když se k tomu přidala i nepřesná koncovka, mnohem jistěji hrající Španělky slavily vysoké vítězství.

I bez opory Valdemorové v základní sestavě získaly Španělky rychle pětibodový náskok. Klasickou základní pětku českého týmu ve složení Veselá, Večeřová, Machová, Kulichová a Vítečková ale nepříznivý úvod nezaskočil. Situaci vzala do svých rukou rozehrávačka Machová, která po odvážném nájezdu do obrany soupeřek vstřelila první koš.

Do listiny střelkyň se pak v rychlém sledu po jednoduchých akcích zapsaly Veselá s Kulichovou a ve 3. minutě už vedl český tým 6:5. Sebevědomí Španělek utrpělo a český tým je přehrával dokonalou obranou a také jistou koncovkou. Tříbodové koše Vítečkové a Machové přispěly po osmi minutách ke slibnému vedení 20:11. To už se v sestavě Španělek objevila i Valdemorová a do základní pětky sáhl po osmi minutách poprvé i Bobrovský, když Machovou nahradila Mokrošová.

Z útlumu se nedostaly ani po přestávce

Po excelentní úvodní desetiminutovce se ale ve druhé části česká hra zadrhla. Španělky výrazně zlepšily obranu a podle všeho měly dokonale přečtené hrací signály soupeře. České hráčky začaly být bezradné a přestaly trefovat koš. Náskok se rychle ztenčil a v 16. minutě Abaldeová vyrovnala na 23:23. Ještě jednou stačila posunout českým tým do dvoubodového vedení Mokrošová, ale zbytek zápasu se už odehrál v režii soupeř.

Naštěstí pro český tým se stačila vrátit do hry Machová, která v úvodu druhé čtvrtiny došlápla na nohu protihráčky tak nešťastně, že si podvrtla kotník. V útlumu hrající český tým ale prohrál druhou čtvrtinu 6:13 a situace se nezlepšila ani po přestávce.

Zlepšená hra v závěru již nepomohla

Propustnou obranou procházely Španělky s lehkostí, k neudržení byly zejména střelkyně Montaňanová a Valdemorová. Český tým postrádal v této fázi zápasu nejen pohyb, ale také rychlé protiútoky. Soupeřky neměl čím ohrozit, neboť zoufalým střelám z tříbodového území chyběla přesnost. Po půlhodině už vedly Španělky rozdílem dvaceti bodů 58:38.

Zlepšená hra v závěrečné čtvrtině stačila ještě na snížení rozdílu na deset bodů. Zvrat ale takticky dobře hrající Španělky nepřipustily. Naopak v posledních čtyřech minutách opět přidaly na tempu a náskok získaly zpět.

Česká republika - Španělsko 55:74 (21:15, 27:28, 38:58)
Nejvíce bodů: Vítečková 12, Machová 11, Veselá 9 - Montaňanová 20, Valdemorová 13, Sanchezová 10. Rozhodčí: Jungebrand (Fin.), Blauchová (USA), Šlíf (Mar.). Trestné hody: 19/13 - 19/13. Fauly: 16:20. Trojky: 7:4. Diváci: 11.083.

Reklama

Související témata: