Hlavní obsah

Zápasník Švec prohrál souboj o třetí místo a zůstal bez medaile

PEKING

Zápasník Marek Švec dnes zůstal na olympijských hrách v Pekingu těsně pod stupni vítězů. Pětatřicetiletý reprezentant podlehl v souboji o třetí místo v řeckořímském stylu kategorie do 96 kilogramů Assetu Mambetovovi z Kazachstánu a obsadil páté místo.

Článek

Majitel tří medailí z mistrovství světa Švec sice ve čtvrtfinále porazil úřadujícího mistra a stříbrného medailistu z Atén Ramaze Nozadzeho z Gruzie, pak ale prohrál jak semifinále, tak duel o třetí místo.

Nejprve nestačil na letošního mistra Evropy a pozdějšího olympijského vítěze Aslanbeka Chuštova z Ruska, jenž ho zdolal před limitem položením na lopatky. Ani v duelu o třetí místo s nepříliš známým Kazachem Mambetovem neměl Švec, kterého před hrami sužovaly potíže s ramenem a naraženým žebrem, příliš šancí. První periodu získal soupeř díky dobré obraně a v druhé své vítězství zpečetil chvatem, který rozhodčí ohodnotili celkem pěti body.

"V zápase se ukázalo, že k bronzové medaili měl Mambetov blíže než já. Nevím, čím to bylo. Jestli byl dravější, mladší, nebo já byl unavenější z pavouku, kterým jsem musel projít," řekl Švec novinářům po závěrečném duelu. "Bohužel mi opět uniklo splnění mého snu získat olympijskou medaili," uvedl zápasník, jehož dosavadním maximem bylo osmé místo z olympiády v Atlantě. Švec se tak s Pekingem rozloučil s bilancí dvou výher a dvou proher, na úvod v osmifinále zdolal Bulhara Kalojana Dinčeva.

Zlatou medaili získal Švecův semifinálový přemožitel Chuštov, který ve finále jasně porazil Němce Mirka Englicha. Spolu s Mambetovem si vybojoval bronz Američan Adam Wheeler.

Protest při ceremoniálu

V kategorii do 84 kg zvítězil překvapivě Ital Andrea Minguzzi, jenž přitom při svých čtyřech účastech na MS nikdy neskončil lepší než osmnáctý. Ve čtvrtfinále vyřadil ruského obhájce z Atén Alexeje Mišina a ve finále zdolal Maďara Zoltána Fodora.

Bronz získali Nazmi Avluca z Turecka a arménský rodák reprezentující Švédsko Ara Abrahamian, jenž se postaral o pozdvižení při závěrečném ceremoniálu. Na protest proti semifinálovému vyřazení od Minguzziho, jež bylo podle jeho názoru nespravedlivě ovlivněno rozhodčími, položil bronzovou medaili do středového kruhu na žíněnce a odešel do kabin. Původně prý stříbrný medailista z Atén dokonce zvažoval, že k zápasu o třetí místo vůbec nenastoupí.

V kategorii do 120 kg zajistil první pekingské zlato kubánské výpravě Mijain Lopez. Dvojnásobný mistr světa porazil ve finále stejně jako na loňském šampionátu v Baku obhájce zlata z Atén Chasana Barojeva z Ruska. Bronz brali Litevec Mindaugas Mizgaitis a Juri Patrikejev z Arménie.

Zápas - muži, řeckořímský styl:
Do 84 kg:
Finále: Minguzzi (It.) - Fodor (Maď.) 3:1,
o 3. místo: Nazmi (Tur.) - Ma San-i (Čína) 3:1, Abrahamian (Švéd.) - Noumonvi (Fr.) 3:1.
Konečné pořadí: 1. Minguzzi, 2. Fodor, 3. Nazmi a Abrahamian, 5. Ma San-i a Noumonvi, 7. Forov (Armén.), 8. Gadabadze (Ázerb.).
Do 96 kg:
Finále: Chuštov (Rus.) - Englich (Něm.) 9:0,
o 3. místo: Wheeler (USA) - Han Te-jong (Korea) 7:2, Mambetov (Kaz.) - Švec (ČR) 7:1,
semifinále: Švec - Chuštov 0:5, čtvrtfinále: Švec - Nozadze (Gruz.) 3:1, osmifinále: Švec - Dinčev (Bul.) 3:1.
Konečné pořadí: 1. Chuštov, 2. Englich, 3. Wheeler a Mambetov, 5. Han Te-jong a Švec, 7. Ezerskis (Lit.), 8. Guri (Alb.).
Do 120 kg:
Finále: Lopez (Kuba) - Barojev (Rus.) 3:1,
o 3. místo: Patrikejev (Arm.) - Sjöberg (Švéd.) 3:1, Mizgaitis (Lit.)- Szczepaniak (Fr.) 3:1.
Konečné pořadí: 1. Lopez, 2. Barojev, 3. Mizgaitis a Patrikejev, 5. Szczepaniak a Sjöberg, 7. Beyers (USA), 8. Deak-Bardos (Maď.).

Reklama