Hlavní obsah

Kůrka už to málem zabalil

PEKING

Hodně nervózní byl při eliminaci i finále sportovní malorážky otec a trenér Kateřiny Emmons, několikanásobný mistr světa Petr Kůrka. „Při finále jsem tradičně nekoukal na tabuli. Po desáté ráně jsem si myslel, že je Katka čtvrtá. Tentokrát jsem se přepočítal... Ona se na mne podívala, a také nevěděla," vyprávěl Kůrka.

Článek

"Když jsem očima vyjel nahoru na tabuli, nemohl jsem uvěřit. Pro jistotu jsem několikrát projel výsledky, jestli někde není chyba. Teprve po několika sekundách jsem Kateřině ukázal dva vztyčené prsty,“ popisoval Petr Kůrka svoje dojmy z finálové bitvy a dodal: „Svým výkonem mě hodně překvapila, je to sladký bonbón, který si budeme dlouho vychutnávat.“

Spokojený otec přiznal, že stříbro bylo pro oba velkým překvapením. „Kateřina letos malorážce hodně dávala. Zejména poloze vkleče, která ji moc nešla. Ta zabrala tak sedmdesát procent tréninku. Jejím snem tady bylo finále. V ideálních podmínkách favoritky střílely skvělé výsledky a brzy bylo jasné, než našich předpokládaných 583 bodů nemusí stačit. Kateřina vcelku zvládla polohu vleže, i když tam byly tři devítky. Vstoje má naši prohnutou rodinnou polohu. Jenže čas letěl a Kačka pořád nezačínala střílet polohu vstoje. Hodina a dvacet minut bylo pryč. Zbývalo padesát minut. Byl jsem nervózní. Dokonce jsem jí chtěl vynadat,“ přiznal trenér.

Matt gratuloval opět jako první
Finále sledoval z první řady i manžel Kateřiny Emmons Matt a dostal také jako první polibek. Právě on má veliký podíl na jejím úspěchu v malorážce, protože jí hodně pomohl upravit zejména problematickou střeleckou polohu vkleče. „Je skvělá, obrovská bojovnice. Mám co dohánět,“ usmíval se Matt Emmons, kterého čeká v pátek závod v malorážce na 60 ran vleže a bude mít za zády Kateřinu. Hodně fandili i ostatní členové české výpravy. Střelkyně Adéla Sýkorová a Pavla Kalná přišly na finále vyzdobeny českými vlaječkami na tvářích a s velkou českou vlajkou s nápisem Češi fandí střelcům. Jejich povzbuzování však mnohatisícové kulise freneticky řvoucích Číňanů zcela zaniklo.

„Koukal jsem a nechápal, proč zase dělá chybu, jakou už párkrát udělala. Bude mít málo času na zbytek závodu, na dvě celé polohy... Chodil jsem nervózně nahoře nad palebnou čárou, až přišla chvíle, kdy jsem si řekl, ať se stane, co se má stát. A šel jsem si za ni sednout. Ona chce odvést vždycky dokonalou práci, ale čas vnímá. Nakonec to bylo ku prospěchu. V poloze vkleče pak neměla čas zbytečně přemýšlet. Musela nabít a vystřelit. nakonec to pomohlo,“ dodal spokojeně Kůrka s tím, že kombinace vzduchovky a malorážky je hodně náročná na trénink, ale obě zbraně patří k sobě.

Svaz pro Emmons peníze sežene
Postesknutí Kateřiny Emmons po zlaté vzduchovce, kdy řekla, že v nejhorším případě, pokud nebude mít finanční prostředky, buď úplně přestane střílet nebo bude závodit za USA, začalo vedení Českého střeleckého svazu ihned řešit. „Samozřejmě chceme, aby Kateřina mohla střílet za Česko a uděláme proto maximum. Především letenky budou finančně náročné, ale už pracujeme na tom, abychom získali sponzora, který nám s tím pomůže. Věříme, že zlato a stříbro pro sponzory budou dostatečnou motivací. Navíc je Kateřina mediálně velmi zajímavá,“ řekl Právu ředitel ČSS Vladislav Šaňák.

Hlasité fandění prý dceři nevadilo. „Ona je zvyklá z bundesligy na hlasité fandění. Spíš jí to pomáhá. Když je tu tolik lidí a Číňanka trefí 10,8 bodu, nemůžete po nich, chtít, aby byli potichu,“ usmíval se šťastný otec a trenér Petr Kůrka.

Reklama