Hlavní obsah

Phelps bude útočit na další zlato, do boje jdou basketbalistky i slalomáři

PRAHA/PEKING

Kanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a kajakářka Štěpánka Hilgertová se v pátek s jednodenním zpožděním utkají o olympijské medaile. O krok dál v boji o cenný kov je deblová posádka, která ve čtvrtek stihla v dešti a bouřce postoupit před přerušením závodů ze semifinále a bude útočit ze třetího místa. Hilgertovou a čtrnáct jejích soupeřek ještě vyřazovací jízda o deset míst ve finále čeká.

Článek

K vrcholům sedmého soutěžního dne s celkem osmnácti finále bude patřit další start plavce Michaela Phelpse, kterému v polohovém závodě na 200 metrů půjde o šesté pekingské zlato, a úvod atletických soutěží s dvěma finálovými závody vrhem koulí mužů a během na 10.000 metrů. Královně sportu budou hned na úvod vévodit postupové boje v ostře sledovaném běhu na 100 metrů s triem favoritů Usain Bolt, Asafa Powell, Tyson Gay.

Volfa se Štěpánkem dělí před jedinou páteční jízdou 95 setin sekundy od vedoucích Němců Felixe Michela a Sebastiana Piersiga, 45 setin ztrácejí na hlavní favority a obhájce prvenství Pavola a Petera Hochschornerovy ze Slovenska. Jako první se ale do peřejí kanálu Šun-i pustí v 9:00 SELČ kajakářky, finále C2 odstartuje v 10:12 a rozhodující jízda žen v 10:37.

Střeleckou sbírku tří pekingských medailí mohou rozmnožit čeští puškaři. V libovolné malorážce vleže se dočká velkého olympijského comebacku Miroslav Varga, který v této disciplíně triumfoval na hrách v Soulu v roce 1988. Nejstaršího českého olympionika doplní rovněž zkušený Tomáš Jeřábek, na startu bude také manžel dvojnásobné medailistky z Pekingu Kateřiny Emmons Matthew, který bude obhajovat aténský titul.

První tři z pěti položek má před sebou 40 skeetařů včetně Jana Sychry, do první poloviny soutěže v rychlopalné pistoli zasáhnou Martinové Podhráský a Strnad. Oba závody vyvrcholí až v sobotu.

České basketbalistky nastoupí už ve 3:00 SELČ proti outsiderovi základní skupiny B Novému Zélandu a po vysokých porážkách od USA a Španělska si nemohou dovolit zaváhat. Očekávaná výhra přinese týmu Jana Bobrovského postup do čtvrtfinále.

Stejně jako slalomářský program narušilo počasí i veslařskou regatu. S jednodenním odkladem se tak dnes pokusí postoupit ze semifinálové jízdy párová čtyřka David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček, Petr Vitásek. Naděje na obhajobu druhého místa z Atén zajistí české posádce umístění do třetí pozice. Boj o konečné 7. - 12. místo čeká dvojku bez kormidelníka Václav Chalupa, Jakub Makovička.

Na hlavním olympijském stadiónu v Pekingu začne atletika a její královská disciplína mužský sprint má na programu první dvě kola. Už dlouho jsou v centru pozornosti jamajský světový rekordman Bolt, jeho krajan a předchůdce Powell a mistr světa Gay. S Američanem se poměří v pátém z deseti rozběhů český sprinter Lukáš Milo.

Čtyři disciplíny sedmiboje má před sebou Denisa Ščerbová, kvalifikaci a případně večerní finále koulař Petr Stehlík. O postup do finále budou usilovat také kladivář Lukáš Melich a především diskařka Věra Cechlová, bronzová medailistka z mistrovství světa 2005 v Helsinkách.

Vedle atletiky se poprvé ke slovu dostanou také dráhoví cyklisté a první finálovou disciplínou bude sprint družstev s českým triem Tomáš Bábek, Adam Ptáčník, Denis Špička.

Češi v akci - 7. den
Atletika
3:00 ženy - sedmiboj (Ščerbová), muži - koule - kvalifikace (Stehlík), muži - kladivo - kvalifikace (Melich), muži - 100 m - rozběhy (Milo), ženy - disk - kvalifikace (Cechlová), ženy - trojskok - kvalifikace (Šestáková).
Basketbal
3:00 ženy: Česká republika - Nový Zéland
Dráhová cyklistika
10:30 Muži - družstva - sprint - kvalifikace (Bábek, Ptáčník, Špička)
Jachting (Čching-tao)
7:00 ženy - 470 - rozjížďky (Šmídová, Mrzílková)
Kanoistika - vodní slalom
9:00 ženy - K1 - semifinále (Hilgertová), 10:15 muži - C2 - finále (Volf, Štěpánek), ženy - K1 - finále
Plavání
12:30 ženy - 50 m volný způsob - rozplavby (Kazíková)
Sportovní střelba
3:00 muži - libovolná malorážka 60 ran vleže - kvalifikace (Jeřábek, Varga), muži - skeet - kvalifikace (Sychra), muži - libovolná malorážka 60 ran vleže - finále, Muži - rychlopalná pistole 25 m - kvalifikace (Podhráský, Strnad)
Veslování
10:30 muži - párová čtyřka - semifinále (Jirka, Hanák, Doleček, Vitásek), 11:20 muži - dvojka bez korm. - finále B (Chalupa, Makovička)

Reklama

Související témata: