Hlavní obsah

Basketbalistky mají po hladké výhře nad Zélandem jisté čtvrtfinále

PEKING

České basketbalistky ve svém čtvrtém utkání v olympijském turnaji porazily v pátek Nový Zéland 90:59 a pojistily si postup do čtvrtfinále. O vítězství rozhodla hned úvodní čtvrtina, ve které obhájkyně pátého místa z Atén získaly čtrnáctibodový náskok. V závěrečném duelu základní skupiny se svěřenkyně trenérů Jana Bobrovského a Miroslava Volejníka v neděli od 14 hodin SELČ utkají s domácí Čínou.

Článek

Hbité hráčky Nového Zélandu poprvé a naposledy vedly v úvodních dvou minutách po střelách Kerrové a Purcellové 2:0 a 4:2. V dalším průběhu už diktovaly tempo české hráčky, které uplatňovaly svou výškovou převahu, dávaly svým akcím větší rychlost a hlavně přesněji zakončovaly. Jejich úspěšné vystoupení sledoval vedle některých českých olympioniků i premiér Miroslav Topolánek.

Základ k bodovému trháku položila v 5. minutě pivotka Večeřová přesnou tříbodovou střelou, ke které přidala vzápětí další koš. Úspěšnou sérii prodloužily tři trojky: dvě z rukou Machové a jednu přidala Vítečková. Náskok českého týmu rychle vzrostl. Také proto, že se soupeřky o zakončení z větší vzdálenosti příliš nepokoušely a při střelách zpod koše jim chyběla přesnost. Po deseti minutách získaly české basketbalistky uklidňující vedení 26:12.

Trenér Bobrovský sáhl ve druhé čtvrtině k postupnému střídání základní pětky. Po čtvrt hodině už vedl český tým rozdílem 39:22. Stejně jako v předcházejících zápasech v Pekingu se ale v této fázi z výkonu českých hráček náhle vytratila jistota a suverenita. Akce ztratily přesnost, přišly zbytečné ztráty míče a také v obraně se objevily trhliny. Hráčky Nového Zélandu vycítily příležitost, do svého herního rejstříku přidaly úspěšnou střelbu z větší vzdálenosti a druhou desetiminutovku vyhrály 19:18.

Herní krize neměla dlouhého trvání. Po přestávce se rozstřílely zejména Vítečková s Večeřovou, zakončení se dařilo i Machové. Akce dostaly opět myšlenku i vtip. Zlepšila se i hra v obraně, soupeřky nedostaly tolik prostoru k zakončení. Basketbalistky Nového Zélandu si s tím s výjimkou jejich nejlepší hráčky Marinové nedokázaly poradit. České reprezentantky vyhrály třetí čtvrtinu jednoznačně 21:7 a po půlhodině vedly 65:38.

I když se ještě Novozélanďanky na chvíli v závěrečné desetiminutovce vzchopily, zvrat už v pohodě hrající české reprezentantky nepřipustily. Trenér Bobrovský vsadil na jistou základní pětku, z lavičky si zahrály nejvíce Hartigová s Mokrošovou a Elhotovou. Naopak Hejdová, Svobodová a Šujanová se na hřiště nedostaly.

Česká republika - Nový Zéland 90:59 (26:12, 44:31, 65:38)
Nejvíce bodů: Machová 23, Vítečková 21, Večeřová 14, Veselá 13, Kulichová a Hartigová po 6 - Marinová 22, Kerrová 12, Wallbuttonová 9. Trestné hody: 25/21 - 12/10. Fauly: 17:23. Trojky: 7:5.

Reklama

Související témata: