Hlavní obsah

Volf se Štěpánkem získali olympijské stříbro, Hilgertová jízdu nezvládla

Vodní slalomáři Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem v pátek získali v Pekingu olympijské stříbro. Bronzoví medailisté z Atén nestačili jen na slovenské bratry Pavla a Petra Hochschornerovy, kteří navázali na své triumfy ze Sydney a Atén. Kajakářka Štěpánka Hilgertová v Pekingu medaili nezískala. Ve vodním slalomu nezvládla finálovou jízdu, v níž neprojela čtvrtou branku, připsala si tři padesátisekundové penalizace a obsadila deváté místo.

Článek

Přestože vodní slalomáři Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek mají naprosto rozdílné povahy, nijak jim to nebrání v úspěšné spolupráci. Na jedné lodi spolu sedí již 19 let a během té doby posbírali čeští deblkanoisté již řadu medailí z mistrovství světa i Evropy. Dnes do jejich sbírky přibylo i stříbro z olympijských her v Pekingu, čímž vylepšili svoje umístění z Atén, kde brali bronz.

Zatímco do Atén jeli Volf se Štěpánkem v roli favoritů, v čínské metropoli se osmadvacetiletým závodníkům Dukly Brandýs nad Labem podařilo napravit dojem z jinak nepříliš povedené sezóny. Na mistrovství Evropy v Polsku i při Světovém poháru v Praze skončili v poli poražených. "Aspoň nejsme za favority, to máme radši," shodli se před svým třetím startem pod pěti kruhy.

Čeští reprezentanti se s tím ale vyrovnali. "I když to byla tedy hrozná noc, Vávra strašně chrápal," žertoval Štěpánek na účet kajakáře Vavřince Hradílka. Oba deblkanoisté si pochvalovali svůj výkon. "Byl jsem šťastný, že se nám povedla druhá čistá jízda. Většinou se nám letos moc nedařilo a tohle je pro nás taková malá výhra," připomněl Volf letošní jinak nevydařenou sezonu. "Když jsem viděl, že máme medaili, tak už jsem nic neřešil, byl jsem hrozně šťastnej," uvedl.

Nejprve závodili v kajaku

Na olympijských hrách se "Volfíci" poprvé představili před osmi lety v Sydney a hned překvapili pátou příčkou. To už měli na kontě stříbro z ME 1998, kov stejné hodnoty pak přidali i na světovém šampionátu v Augsburgu v roce 2003. O tři roky později se v Praze stali mistry světa, vedle toho vlastní i dva kontinentální tituly.

Divoké vodě oba propadli v devíti letech, základům se učili na vlnách chátrajícího kanálu na Malém Labi u Brandýsa. Nejprve závodili v kajaku, ale pak je tehdejší trenér Blažíček přesadil. O tom, že to byla správná volba, se všichni přesvědčili v roce 1996, kdy Volf se Štěpánkem vybojovali na Lipně titul juniorských světových šampionů. O rok později už šlapali na paty nejlepším domácím seniorům.

Že by si po dlouhých letech v jedné lodi lezli na nervy, to prý podle zadáka Štěpánka nehrozí. "Vyhovíme si, jak kdo potřebuje, a je to v pohodě," prohlásil. "Za ty léta poznáme, co kdo z nás udělá, což nám pomáhá rychleji řešit problémy a nepanikařit," uvedl háček Volf.

Hilgertová byla devátá

Dvojnásobná olympijská šampiónka ve vodním slalomu v pátek nezvládla svou finálovou jízdu, v níž neprojela hned čtvrtou branku, připsala si tři padesátisekundové penalizace a obsadila devátou pozici. Triumf z Atén obhájila Elena Kaliská a získala v kanále Šun-i třetí zlato pro Slovensko.

"Při přejezdu z trojky do čtyřky jsem to chtěla urychlit. Nemyslím, že bych udělala nějak velkou chybu, ale hrábnula jsem si hodně rukou, asi jsem se trochu naklonila a bylo to," uvedla Hilgertová, jíž následně proběhlo hlavou, že závod je ztracen. "Sprostá slova mě nenapadala, to ne," prohlásila kajakářka, která porážku brala podle všeho sportovně. "Ukázala jsem, že do špičky patřím, rozhodně z toho mého vystoupení tady mám dobrý pocit."

Čtyřicetileté Hilgertové se stala ve finálové jízdě osudnou kombinace protivodných branek 3 a 4. Zkušená Češka se ocitla při nájezdu do "čtyřky" hlavou ve vodě a než se jí podařil eskymácký obrat, voda ji odnesla dál. Poslední jízdu na svých pátých olympijských hrách vítězka z Atlanty 1996 a Sydney 2000 přesto dokončila, i když si v ní připsala 150 trestných sekund a neměla šanci na medailové umístění.

K tomu měla blízko po semifinále, v němž i přes dvě penalizace obsadila třetí pozici. Po úspěšném protestu slovenské výpravy proti jednomu "šťouchu" vedla Kaliská, která měla před Hilgertovou náskok čtyř a půl sekundy. Druhá byla Francouzka Emilie Ferová, ale ani ona své finále nezvládla a klesla na sedmou příčku.

Suverénně se prezentovala Kaliská

Naopak suverénně se i v druhé jízdě prezentovala šestatřicetiletá Kaliská, jež ani jednou nezaváhala a zvítězila s málo vídaným náskokem 14,30 sekundy před Australankou Jacgueline Lawrenceovou. Bronz získala Violeta Oblingerová-Petersová z Rakouska, jež se na medailovou pozici vyšvihla ze sedmé příčky po semifinále.

Čeští vodáci z olympijského kanálu stejně jako před čtyřmi lety vylovili jednu medaili, opět díky deblkanoi Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek.

KANOISTIKA
Muži:
C2 - finále:
1. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) 190,82 (4), 2. Volf, Štěpánek (ČR) 192,89 (0), 3. Kuzněcov, Larionov (Rus.) 197,37 (2), 4. Forgit, Braud (Fr.) 198,19 (4), 5. Benetti, Masoero (It.) 204,12 (4), 6. Michel, Piersig (Něm.) 204,43 (2).
Ženy:
K1 - finále:
1. Kaliská (SR) 192,64 (0), 2. Lawrenceová (Austr.) 206,94 (4), 3. Oblingerová-Petersová (Rak.) 214,77 (6), 4. Takešitová (Jap.) 219,30 (4), 5. Stanuchová (Pol.) 221,08 (4), 6. Herdeová (Niz.) 231,99 (10), 7. Ferová (Fr.) 251,96 (56), 8. Corrieová (USA) 270,88 (54), 9. Hilgertová (ČR) 344,41 (154).

Reklama