Hlavní obsah

V sobotu bude korunován král sprintu, o medaile pojedou veslaři

PEKING

V sobotu bude v Pekingu korunován král sprintu. Souboj o titul nejrychlejšího muže planety bude jednou z nejsledovanějších disciplín olympijských her. Pozornost českých fanoušků bude upřena především na kanál Šun-i, kde bude mít české veslování v sobotním finále čtyřnásobné zastoupení a Ondřej Synek i Miroslava Knapková patří k medailovým kandidátům.

Článek

V Ptačím hnízdě se schyluje k dlouho očekávanému souboji jamajských sprinterů Usaina Bolta a Asafy Powella s Američanem Tysonem Gayem. Prvními dvěma koly třístupňové kvalifikace prošli všichni hladce, ani u Gaye nebyly znát žádné následky svalového zranění z americké kvalifikace. Nejrychlejší byl světový rekordman Bolt, čas 9,92 zaběhl bez výraznějšího úsilí.

V neděli bude královna sportu rozdělovat medaile například v nejkratším ženském sprintu a také v běhu na deset kilometrů. Etiopan Kenenisa Bekele obhajuje zlato z Atén a v plánu má i vítězství na poloviční trati. V kvalifikacích se představí tyčkařka Baďurová, diskař Marcell, výškaři Bába a Janků a v rozbězích překážkářky Škrobáková a Hejnová.

Phelps svůj program osmi zlatých zatím plní na sto procent a v sobotu může vyrovnat rekord legendárního Marka Spitze, který v Mnichově v roce 1972 triumfoval sedmkrát. Plány se mu pokusí zkřížit jeho krajan a světový rekordman Ian Crocker i Srb Milorad Čavič, který byl v semifinále nejrychlejší. To však měl Phelps za sebou finále v polohovce na 200 metrů a vypadal hodně vyčerpaně. V neděli ho čeká ještě polohová štafeta na 4x100 metrů.

Finále veslařů: Synek, Knapková, dvojka i čtyřka

Veslař Synek pojede v sobotu největší závod své kariéry. Vicemistr světa zatím v Pekingu vyhrál všechny své jízdy a v semifinále s přehledem porazil i trojnásobného mistra světa Maheho Drysdalea z Nového Zélandu. Papírově druhou pozici za neporazitelnou Běloruskou Jekatěrinou Karstenovou-Chodotovičovou přisoudili experti před začátkem her i skifařce Knapkové. Ale zdravotní problémy její medailové šance přece jen trochu poznamenaly a do finále postoupila až z třetího místa.

Přitom Knapková možná bude muset v sobotu zaskočit za nemocnou Antošovou a jet spolu s Vařekovou na dvojskifu. Kdyby totiž česká dvojice k finále nenastoupila, nebyla by na hrách vůbec klasifikována a veslování by tak přišlo o státní dotaci za finálové umístění. Finále pojede i česká čtyřka bez kormidelníka.

Finále tenistů, čtvrtfinále fotbalistů

Chilský tenista Fernando Gonzalez je sice na světovém žebříčku až na 15. místě, ale na olympijský turnaj se dokáže skvěle připravit. K dvěma medailím z Atén přidá v neděli přinejmenším stříbro. Ve finále dvouhry ho čeká španělský favorit Rafael Nadal. Ženy, jejichž program posunul čtvrteční déšť, budou hrát v sobotu teprve semifinále.

Fotbalový turnaj mužů vstoupí do vyřazovací fáze a Brazilci jako největší favorité narazí na Kamerun, jemuž chtějí oplatit čtvrtfinálovou prohru ze Sydney. Brazilci prošli skupinou lépe než Argentinci, kteří obhajují zlato z Atén a teď se utkají s Nizozemskem. Další dvojice tvoří Nigérie s Pobřežím slonoviny a Itálie s Belgií.

O víkendu skončí program na olympijské střelnici, na niž bude mít česká výprava příjemné medailové vzpomínky. V sobotu budou ve svých soutěžích pokračovat Sychra ve skeetu a Strnad s Podhráským, v neděli pak nastoupí Haman s Jeřábkem k libovolné malorážce 3x40 ran a Kateřina Emmons bude držet palce svému americkému manželovi, aby ještě rozšířil rodinnou kolekci medailí.

Reklama