Hlavní obsah

Dráhař Kadlec byl z deváté příčky zklamaný

Karel Felt (Peking)Právo

Až deváté místo vybojoval dráhař Milan Kadlec (34) v sobotním bodovacím závodě na 40 km, což na pekingském oválu znamenalo 160 kol, z nichž každé desáté bylo bodované. Při tom v polovině závodu byl na průběžné páté pozici. To bylo ve chvíli, kdy v pětičlenné skupince dojel o kolo peloton a dostal dvacet bodů.

Článek

V samotných bodovaných spurtech získal dva jen za třetí místo v 60. kole. Závod vyhrál zlatý ze Sydney a stříbrný z Atén,sedminásobný mistr světa Španěl Joan Llaneras.

„Nemohu být spokojený, přijel jsem pro medaili, což se nepovedlo.“ zhodnotil svoje vystoupení rozpačitě Milan Kadlec. Povedlo se mu zachytit nástup silné skupiny, v níž byli pozdější medailisté Llaneras s Němec Kluge. „Začátek byl hodně nervózní. Díval jsem se, až vystřídají vpředu silní závodníci, a když jsem viděl, že nastupují, zkusil jsem to podjet. Trefil jsem se do správné skupinky. Měl jsem dvaadvacet bodů, což vypadalo hodně slibně,“ popsal důležitý moment, který ho přiblížil vysněné medaili.

To však bylo poslední, co se českému závodníkovi podařilo. „Škoda, že se mi nepovedlo něco podobného v další fázi závodu. Ta druhá polovina závodu už byla čistě o výkonnosti a v tomto směru bylo osm soupeřů lepších než já. Španěl si to dobře zrežíroval. Zbývalo mi jediné. Zkusit se chytit nějaké skupinky, která jde do úniku. Zavěsit se do ní. Všichni ale jeli nadoraz a Llaneras měl jednoznačnou převahu. Nedalo se s tím nic dělat,“ dodal Kadlec.

V úterý ho čeká z hlediska medailových nadějí ještě slibnější bodovací závod dvojic, v němž bude Kaldec startovat společně s Aloisem Kaňkovským. „Bude to jiné, ve dvou je větší šance. Bude to rychlejší, než dnes, kdo umí dobře vystřídat, vydělá na tom. To mi s Kaňkovským umíme, takže věřím, že máme šanci bojovat o medaili. Navíc parťák umí spurty vyhrávat. Musíme si to pohlídat a nenechat nikoho odjet. Dát se fyzicky dohromady pro mne nebude až takový problém,“ dodal Milan Kadlec.

Muži - bodovací závod na 40 km:
1. Llaneras (Šp.) 60 bodů, 2. Kluge (Něm.) 58, 3. Newton (Brit.) 56, 4. Meyer (Austr.) 36, 5. Kiryjenka (Běl.) 34, 6. Kreutzfeldt (Dán.) 29, 7. Bell (Kan.) 27, 8. Iidžima (Jap.) 23, 9. Kadlec (ČR) 22.

Reklama