Hlavní obsah

Dálkař Novotný šťastně proklouzl do olympijského finále

Dálkař Roman Novotný se probojoval do finále olympijské soutěže. V závěrečném třetím pokusu sobotní kvalifikace skočil 794 centimetrů a obsadil poslední postupové dvanácté místo. Od třinácté příčky dělil českého atleta, který se na olympiádu nominoval na poslední chvíli díky výraznému zlepšení osobního rekordu na 821 cm, jeden centimetr.

Článek

"Ani jsem nevěděl, že jsem postoupil," řekl Novotný novinářům, od kterých se o svém úspěchu dozvěděl. "Křičeli na mě, že bude stačit 795, takže jsem byl nejdřív zklamaný. Teď se můžu konečně radovat," dodal.

V bojích o medaile budou chybět zástupci tradiční dálkařské velmoci Spojených států amerických. Ani jeden ze tří startujících v kvalifikaci neuspěl.

Do finále běhu na 800 metrů nepronikla slovenská naděje Lucia Klocová, která v prvním semifinálovém běhu obsadila třetí místo. Od druhé postupové pozice, kterou zabrala vítězka ze Sydney Maria Mutolaová z Mosambiku, ji dělilo 19 setin sekundy.

Třetí nejlepší výkon v kariéře 1:58,80 minuty jí na postup časem nestačil. Mutolaová si ve své poslední sezoně zaběhne páté olympijské finále v životě. Roli hlavní favoritky závodu potvrdila nejlepším časem 1:57,31 mladá Keňanka Pamela Jelimová.

Atletika - kvalifikace:
Muži - dálka: 1. Tsátumas (Řec.) 827, ...12. Novotný (ČR) 794.

Reklama