Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková: Rozsekat se chci až při závodě

PEKING

Zatím v Pekingu stihla několik tréninků, fandění českým tenistům i jednu skleničku místního piva. V úterý pro Barboru Špotákovou ale olympiáda začíná naostro. Do kvalifikace oštěpařek nastoupí jako největší favoritka.

Článek

Jaký máte zatím z Pekingu největší zážitek?

Jak je tady úplně do detailu vše připravené. Kdyby si člověk představil ideální posilovnu, tak je tady ve vesnici. V lesíku tartanová dráha na klusání. Vše, co sportovec potřebuje...

A jak se cítíte vy oštěpařsky? Nevykolejil vás nepovedený poslední závod v Bílině?

Vykolejil tak na tři hodiny po závodě. To chudák Lukáš (přítel - pozn. red.) a trenér odnesli.

A teď už se v tréninku cítíte lépe?

Pak jsem ještě dvakrát házela a to už bylo jiné. To fakt asi byl špatný den, byla jsem unavená, nebylo mi dobře, ale stejně jsem chtěla dát ránu a rvala to silou spíš než technikou.

Už jste se byla podívat v Ptačím hnízdě?

Jak autobusy jezdí na rozcvičovací stadión, staví až úplně uvnitř u oválu, tak se tam každý podíval, chtě nechtě. Je to moc pěkné, i když ten povrch je trochu tvrdý, asi to bude dost bolavé, když se hod nepovede. Každý špatný pohyb se hned projeví:

Takže jste připravena, že soutěž bude bolet?

Kvalifikaci bych chtěla zvládnout lehkým hodem a rozsekat se chci až při závodě. Když ale člověk háže dobře, tolik to nebolí. Naštěstí loket drží, ale trpět by mohly klouby a achillovka.

Sobotní finále mužské stovky jste předpokládám viděla.

To jsme koukaly... Akorát na tom vnitřním okruhu, kde není komentář, slyšet u toho ještě řvát Dusíka musela být opravdu dobré. (úsměv) Jen jsme koukaly s otevřenou pusou, něco šíleného! Že bude třicet metrů mávat a zdravit diváky? To je na mě moc...

Asi byste také chtěla po prvním kvalifikačním hodu mávat divákům.

Tak to bych ráda! Ale rozhodně nebudu mávat jak on už před závodem, nechci dráždit hada. To by se myslím před výkonem dělat nemělo.

Může kvalifikace ovlivnit závod? Obergföllové vloni nevyšla, a pak zkazila i finále.

U ní opravdu ano, když si přestane věřit. Já bych ráda ostatním vyrazila dech hodně dlouhým hodem, ale myslím, že to tak nebude. Spíš to budu chtít posichrovat. A doufám, že do hlediště dorazí i Honza Železný, to by Obergföllovou také mohlo vystrašit.

Už jste tu potkala soupeřky osobně?

Jen Neriusovou, na tu mám štěstí. Ale nepřijde mi moc fit. Je tu dost kamarádská, přitom lidi, když jsou soupeři, se většinou moc nevybavují. Jakoby tušila, že si osobák asi nehodí...

A vy jste na osobní rekord připravena?

Myslím, že fyzicky na to mám, připravená jsem nejlíp, co jsem kdy byla. Není to nemožné.

Reklama

Související témata: