Hlavní obsah

Neplánujeme žádné rozprchnutí, ujišťoval strok čtyřky Neffe

Michal Osoba (Peking)Sport.czPrávo

Přebírá roli nejlepší vícečetné české veslařské posádky. Po povadnutí v Aténách stříbrné párové čtyřky se novou nadějí stává čtyřka bez kormidelníka. V Pekingu si sestava Jan Gruber, Michal Horváth, Milan Bruncvík a Karel Neffe vyjela výborné páté místo.

Článek

„A to je spíš zklamání,“ překvapil strok Karel Neffe po dojezdu. „Měli jsme vynikající příležitost, v semifinále vypadly papírově tři nejsilnější lodě, medailisté z mistrovství světa,“ vykládal. I to dokazuje obrovskou vyrovnanost této kategorie, v níž česká posádka dokázala během sezóny všechny elitní posádky porazit, stejně tak s nimi i prohrát. „A tohle podle nasazení vypadalo na finále průměrných lodí,“ hodnotil.

V boji o zlato uprchly favorizované lodě Australanů a Britů, do boje o bronz se měla v plánu zapojit i česká posádka. Nakonec jim ke třetím Francouzům chyběly dvě sekundy. „Ale ještě na kilometru jsme na první místo ztráceli jen sekundu a měli vedle sebe Angličany, kteří pak vyhráli,“ vybavoval si Neffe přesně obrázek z poloviny závodu.

Sílá je ale v perspektivě

Kdo ví, možná kdyby foukal vítr po směru závodu... „To bychom byli spolu s Němci největší favorité,“ tvrdil Neffe. Česká posádka totiž patří k těm nejlehčím. „Jenže asi třičtvrtě hodiny před začátkem našeho závodu se vítr otočil. Škoda,“ zalitoval Neffe.

Sílá této lodi je ale v perspektivě. Vždyť nejstaršímu z posádky Gruberovi je teprve 24 let! „Určitě neplánujeme žádné rozprchnutí,“ ujišťoval strok. Jedno nebezpečí pro posádku ale může nastat.

Ve veslařském zákulisí se mluví o vytvoření konkurenceschopné osmy. „Jestli se bude skládat osma, můžeme ostatní posádky kromě Ondry Synka rozpustit,“ tušil při nepočetné české veslařské základně.

I když má varianta osmiveslice mnoho svých odpůrců, nereálná rozhodně není. „Dukla má v plánu koupit novou loď za milión a půl,“ slyšel Neffe. Jeho posádce se ale záměr úplně nezamlouvá. „My po tom nekoukáme. Máme svůj cíl, za kterým jdeme. Určitě se do toho hrnout nebudeme, jen kdyby to byla priorita pro svaz,“ otevřeně přiznával Neffe.

Reklama