Hlavní obsah

Janků sledoval při olympijské výšce diváky, Bába soupeře

PEKING

Jako staří mazáci si počínali čeští výškaři v nedělní kvalifikaci na olympijských hrách v Pekingu, dokonce se po ni dělí o první místo. Tomáš Janků zvládl všech svých pět soubojů s laťkou, Jaroslavu Bábovi na zdolání postupové výšky 229 cm stačily čtyři. A slova o tom, že povrch je dělaný spíše pro sprintery, hodili za hlavu.

Článek

„Nesmysl, je super. Tvrdý, rychlý, vždyť jste viděli trojskok,“ poukazoval Janků na skvělou soutěž, v níž šest trojskokanek letělo za patnáct metrů. „Viděl jsem horší povrchy, tenhle střílí nahoru,“ říkal Bába, jenž si ale musel hlídat svoji odraženou patu. „Teď po soutěži trochu bolí, i když mám v botě tlumící vložku. Měl jsem to obstříknuté, to samé udělám před finále. To navíc nebude trvat tak dlouho,“ plánoval s výhledem na soutěž, která je na programu v úterý od 13.10 českého času.

Kvalifikace vyřadila z medailového boje několik kandidátů na medaili, třeba bývalé mistry světa Voronina z Ruska, Ukrajince Krimarenka, i aktuálního Thomase z Baham a v Ósace bronzového Kypřana Iouannoua. „To je pro nás jen dobře,“ usmíval se Bába. On se svým kolegou a kamarádem se nenechali rozhodit ani rozvleklou kvalifikací. „Ono to vypadá, že je to pět skoků za tři hodiny, ale člověk se na ně musí rozcvičit a udržovat se v provozu,“ popisoval Janků. Byť měl každý jiný recept na zabavení se během dlouhého závodu.

„Já sledoval hlediště. Nejdříve vždycky najdu českou vlajku, pak trenéra a Katku,“ říkal partner tyčkařky Baďurové, která ho povzbuzovala. „Finále budu skákat pro ni za to, jak se o mě stará. Jak o miminko,“ liboval si Janků. Bába se naopak pohledem do tribun zaplněných 91 000 diváky rozptylovat nechtěl. „Já spíš koukám po soupeřích, zajímá mě, kdo jak skáče, kdo vypadne,“ líčil obhájce aténského bronzu.

Reklama