Hlavní obsah

Překážkář Svoboda postoupil do meziběhu, další atleti neuspěli

Petr Svoboda postoupil na olympijských hrách v Pekingu do meziběhu na 110 metrů překážek, naopak Stanislav Sajdok byl vyřazen. Český rekordman Svoboda v pondělí skončil ve svém rozběhu třetí a celkově sedmý v čase 13,43 sekundy. Sajdok ve svém běhu obsadil nepostupové šesté místo a ani výkon 13,89 mu nakonec o pět setin na účast v dalším kvalifikačním kole nestačil.

Článek

Přestože byl Svoboda jedním z nejrychlejších překážkářů, vůbec neměl ze svého výkonu radost. Prý se dosud ještě nedokázal aklimatizovat. "Usnu ve tři ráno a vstávám v devět, dneska dokonce v osm. Cítím se hrozně," prohlásil po rozběhu. "To byl výkon tak 60 procent toho, čeho jsem schopen, navíc se mi podlomila noha po startu," naznačil, že má na víc. "Neumím běhat ráno," doplnil.

Nesedí mu ani dusné počasí, které v Pekingu panuje. "Je na mě hrozný horko, rád běhám v chladnějším počasí. Na startu jsem stál a vůbec jsem necítil tu jiskru," uvedl. Nakonec ale připustil, že musí být rád, že postoupil. "To je důležité," řekl Svoboda.

Čtvrtfinále ho čeká v úterý k večeru. "Nebude slunko, snad to bude lepší," řekl. Trochu ho trápí bolavý zub. "Byl jsem tady u zubaře, mám tam zánět. Snad mě to neomezí," dodal.

Sajdokovi se závod vůbec nepovedl, už náběh na první překážku byl podle něj špatný. "Byl jsem po startu blízko první překážky," popsal s tím, že se možná nevyrovnal s rychlým povrchem v Ptačím hnízdě. Nechytil proto potřebný rytmus. "A pak už se to se mnou táhlo celý závod. Možná jsem do toho pak měl jít víc po hlavě. Bylo to špatné," prohlásil.

Kvalifikace závodu na 110 metrů překážek skončila národní tragédií pro pořadatelskou zemi. Čínský obhájce olympijského prvenství z Atén Liou Siang totiž kvůli zranění stehenního svalu neabsolvoval ani rozběh. Domácí favorit po pokaženém prvním startu odkulhal ze stadiónu. Podobné potíže nepustily dál ani dalšího kandidáta na medaile Američana Terrence Trammella, letošní světovou trojku. Naopak s přehledem postoupil světový rekordman Dayron Robles z Kuby.

Götz ani Vojtík nepostoupili 

Už po prvním rozběhu skončilo účinkování na olympijských hrách také pro české běžce Jiřího Vojtíka a Rudolfa Götze. Vojtík obsadil na trati 200 metrů čtvrté, první přímo nepostupové místo a výkonem 21,05 sekundy se posléze nevešel do doplňující osmičky postupující na čas. Götz dosáhl v rozbězích času 46,38 sekundy a skončil na 42. místě.

Götz neúspěch přisoudil tomu, že běh nezvládl takticky. "Moc jsem to napálil," řekl novinářům. Tempo nasadil podle Hurtaulta Erisona v dráze před ním, neboť měl takřka stejný osobní rekord. "Jenže jsem ho za chvíli doběhl," uvedl český čtyřstovkař. "A při výběhu do cílové rovinky mi došly síly," dodal.

Pětadvacetiletý Götz by k postupu do semifinále čtvrtky potřeboval běžet téměř o vteřinu rychleji, jeho osobní rekord je přitom od letošního května 45,78. Nejrychlejší v rozbězích byl Christopher Brown z Baham (44,79), bez potíží postoupil i obhájce prvenství Jeremy Wariner z USA, celkově patnáctý v čase 45,23 s. Neuspěl naopak kanadský adept na finále Tyler Christopher, jemuž v letošních světových tabulkách patřilo osmé místo.

Skončila i kladivářka Ledvinová

Vojtík - držitel českého rekordu 20,60 sekundy - nakonec obsadil 41. místo. K postupu do meziběhu by musel zrychlit o osm setin a porazit Stephana Bucklanda z ostrova Mauricius.

Vojtík první start v rozběhu ulil. "Takže si pak všichni museli dávat pozor, což mi možná trochu pomohlo," vysvětloval, proč sáhl k předčasnému startu. Chválil si start i výběh ze zatáčky. "Ale s výkonem rozhodně nemůžu být spokojen. Ten čas měl být o dost lepší," dodal.

V kvalifikaci dvoustovky nechyběl nejrychlejší muž planety současnosti Usain Bolt z Jamajky. Vítěz hladké stovky, který v sobotu zaběhl nový světový rekord 9,69 sekundy, obsadil ve svém rozběhu bez viditelně velkého úsilí druhé místo. Boltovým skalpem se může chlubit Rondell Sorillo z Trinidadu.

V kvalifikaci skončila olympijská účast v Pekingu i pro kladivářku Lenku Ledvinovou. Česká rekordmanka v poslední sérii hodila 67,17 metru a obsadila 26. místo. K postupu do dvanáctičlenného finále by jí ale nestačil ani její český rekord 69,03 metru. Nejdelší kvalifikační hod předvedla Kubánka Yipsi Morenová (73,92), z třetího místa postoupila Slovenka Martina Hrašnová.

Atletika
Muži:
200 m - rozběhy: 1. Dzingai (Zimb.) 20,25, ...41. Vojtík (ČR) 21,05 - nepostoupil, 400 m - rozběhy: 1. Brown (Bah.) 44,79, ...42. Götz (ČR) 46,38 - nepostoupil, 110 m překážek - rozběhy: 1. Oliver (USA) 13,30, ...7. Svoboda 13,43, 34. Sajdok (oba ČR) 13,89 - nepostoupil.
Ženy:
Kladivo - kvalifikace: 1. Morenová (Kuba) 73,92, ...26. Ledvinová (ČR) 67,17 - nepostoupila.

Reklama