Hlavní obsah

Jachtařky Šmídová s Mrzílkovou skončily v olympijské regatě sedmé

ČCHING-TAO

Jachtařky Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou obsadily v olympijské regatě ve třídě 470 sedmé místo. Náskok z předchozích deseti jízd si i v pondělní finálové rozjížďce v Čching-tao udržely Australanky Elise Rechichiová s Tessou Parkinsonovou a získaly zlato.

Článek

Mrzílková se Šmídovou, která před čtyřmi lety v Aténách obsadila druhé místo v individuální kategorii Evropa, měly před finále pro deset nejlepších ještě teoretickou šanci na bronz. Díky vítězství v sobotní desáté rozjížďce se posunuly na šesté místo a na třetí Brazilky ztrácely jedenáct bodů.

Fernanda Oliveirová a Isabela Swanová však nenechaly nic náhodě a své medailové umístění potvrdily pondělním vítězstvím, za které vzhledem k dvojnásobnému hodnocení dostaly dva body. Češky dojely více než minutu po nich na sedmém místě a na stejnou pozici klesly i celkově. Od bronzu je dělilo 23 bodů, šestou příčku jim o dva body sebraly Britky.

"Šly jsme do toho s tím, že musíme zkusit získat medaili. A byl jen jeden způsob - vrhnout se extrémně doprava, kde podle našich výpočtů byl silnější proud. A opravdu tam byl. Chvílemi to vypadalo dobře, ale u bójky nahoře jsme hodně ztratily. Start se nám výborně povedl, byly jsme na prvním místě, bohužel to pak nevyšlo," řekla novinářům třiatřicetiletá Šmídová.

OLYMPIÁDA ON-LINE NA SPORT.CZ
Sledujte aktuální dění na OH v Pekingu!

Zkušená jachtařka se na své třetí olympijské hry dostala až na poslední chvíli, společně s o třináct let mladší Mrzílkovou obsadily na lednovém mistrovství světa poslední postupové místo v redukovaném pořadí. Přesto se nejely do Pekingu jen zúčastnit. "Chtěla jsem o medaili bojovat. Pro samotnou účast na olympijských hrách já osobně už nejezdím. S konečným sedmým místem jsem hodně spokojená," uvedla Šmídová.

Na pekingské hry, na nichž spolu s kostatnicí Mrzílkovou vyhrály jednu jízdu, nikdy nezapomene. "Budu si pamatovat do konce života každou rozjížďku. Stejně jako si pamatuju každou rozjížďku z Atén," dodala neratovická jachtařka.

Rechichiová s Parkinsonovou dnes vyrovnaly svůj nejhorší výsledek z olympijské regaty a dojely deváté, i tak zvítězily o deset bodů před Nizozemkami Marcelien de Koningovou a Lobke Berkhoutovou. Třetí Brazilky ztratily dalších sedm bodů.

Také v mužské kategorii této třídy se radovala Austrálie. Téměř jisté zlato měla po sobotě loučící se australská posádka Nathan Wilmot, Malcolm Page, které stačilo finálovou jízdu pouze dokončit, aby nebyla diskvalifikována. Přesto trojnásobní mistři světa zpečetili svůj triumf stylově vítězstvím a druhé Brity Nicka Rogerse a Joea Glanfielda porazili celkově o 31 bodů. Bronz získali Francouzi Nicolas Charbonnier a Olivier Bausset.

Konec po olympijské regatě

Osmadvacetiletý Wilmont a šestatřicetiletý Page už před hrami oznámili, že ve třídě 470 po olympijské regatě skončí.

V platnosti zůstávají nedělní výsledky kategorie 49er, kterou vyhráli Dánové Jonas Warrer a Martin Kirketerp Ibsen. Jury po dlouhém jednání zamítla zhruba 19 hodin po skončení závodu protest proti tomu, že vítězové absolvovali finálovou rozjížďku na vypůjčené lodi již vyřazených Chorvatů, neboť jejich vlastní jachta měla zničený stěžeň. "Něco takového bych nepřál ani svému nejhoršímu nepříteli," komentoval Ibsen čekání na konečný verdikt.

Ve třídě Laser se odjely tři rozjížďky, po kterých se Martin Trčka posunul opět o jedno místo vzhůru a je jednatřicátý. V deváté jízdě dojel do cíle dvanáctý, čímž dosáhl svého maxima v olympijské regatě, naopak předposlední dnešní jízdu nedokončil a započítal se mu maximální počet bodů. Soutěž třídy Laser by měla vyvrcholit v úterý

Jachting
Muži - 470:
1. Wilmot, Page (Austr.) 44 b., 2. Rogers, Glanfield (Brit.) 75, 3. Charbonnier, Bausset (Fr.) 78, 4. S. Coster, C. Coster (Niz.) 78, 5. Barreiros, Sarmiento (Šp.) 87, 6. Zandona, Trani (It.) 91, 7. Macunaga, Ueno (Jap.) 97, 8. Marinho, Nuňes (Portug.) 102.
Ženy - 470:
1. Rechichiová, Parkinsonová (Austr.) 43, 2. De Koningová, Berkhoutová (Niz.) 53, 3. Oliveirová, Swanová (Braz.) 60, 4. Koneckiová, Bouskilaová (Izr.) 66, 5. Contiová, Micolová (It.) 75, 6. Bassadoneová, Clarková (Brit.) 82, 7. Šmídová, Mrzílková (ČR) 83, 8. Voglová, Flatscherová (Rak.) 84.

Reklama