Hlavní obsah

Kajakářkám hrozil nečekaný druhý start, singl však jet nemusejí

PEKING

Jediná česká posádka v olympijských závodech v rychlostní kanoistice Michala Mrůzková a Jana Blahová má před sebou úterní vstup do soutěží. Před ním však deblkajakářkám dlouho hrozila nečekaná komplikace - až na poslední chvíli se podařilo zrušit start původně nahlášeného singlkajaku, do nějž by musela jedna z nich usednout jen krátce před společným startem.

Článek

České reprezentantky tato zpráva v Pekingu hodně zaskočila. "Bylo nám řečeno, že nebyl včas odhlášen singl na 500 metrů a jedna z nás ho bude muset absolvovat. V nabitém programu, kdy singl a debl se jede v krátkém časovém rozmezí, by to velmi narušilo rozjíždění a koncentraci na debla," uvedla dnes Mrůzková v tiskové zprávě kanoistického svazu. Funkcionářům se však nakonec podařilo celou záležitost vyřešit. "A po týdnu se vrátila pohoda," doplnila osmadvacetiletá kajakářka.

Postěžovala si nicméně na nevýhodný los rozjížděk. "Obvykle se nasazuji lodě tak, aby nejlepší nejely hned v rozjížďkách spolu. Bohužel to tak vychází právě v našem závodě. V rozjížďce jedou všechny naše soupeřky mimo Maďarek. V podstatě pojedeme hned na úvod takové malé finále," prohlásila několikanásobná mistryně světa ve sjezdu na divoké vodě, která v rychlostní kanoistice startovala už na minulých olympijských hrách v Aténách.

Potřebovaly by vítr do zad 

Vicemistryně světa z roku 2006 doufají, že jim na kanále pomohou i povětrnostní podmínky. "Jelikož jsme asi o 20 kilogramů lehčí než naše soupeřky, potřebovaly bychom, aby se nám otočil vítr do zad," uvedla Mrůzková. "Zatím jsme měly na počasí štěstí a nesetkaly jsme se se smogem, jaký zde byl před naším příletem. Vzduch se vyčistil několika bouřkami a mraky se protrhaly. Mně teplo spíše vyhovuje. Tělo je prohřáté a rozcvičení netrvá tak dlouho," dodala.

Jejich prvotním cílem je postup do finále, tuší však, že olympijská konkurence bude velmi silná. "V předolympijském roce vznikla řada nových posádek, s kterými jsme ještě nesoupeřily. Některé závodnice ze singlu usedly do deblkajaků. O medaile se pravděpodobně budou prát posádky z Maďarska, Německa, Slovenska a Polska," prohlásila kajakářka, která při čekání na svou soutěž stihla spolu s Blahovou fandit ve finále českým slalomářům. "Chystáme se i na atletiku," doplnila Mrůzková.

Reklama

Související témata: