Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková hodila 67,69 metru a jasně prošla do finále

Lépe už oštěpařka Barbora Špotáková svůj útok na olympijské zlato ani zahájit nemohla. Z úterní kvalifikace postoupila mistryně světa naprosto s přehledem, hned ve svém prvním pokusu hodila 67,69 metru a limit přehodila o více než šest metrů. Špotáková předvedla svůj třetí nejdelší hod kariéry a za vlastním českým rekordem ze Zaragozy zaostala o 146 centimetrů.

Článek

V druhé skupině se Špotákové přiblížila pouze Němka Christina Obergföllová, která hodila o 17 cm méně. Takový průběh kvalifikaci si česká medailová naděje nepředstavovala ani v nejlepší variantě. Chtěla prý hodit kolem 63 metrů. "Skvělý, maximální spokojenost," prohlásila před novináři.

OLYMPIÁDA ON-LINE NA SPORT.CZ
Sledujte aktuální dění na OH v Pekingu!

Špotáková začala jako Železný

Na stadiónu to jen zahučelo, když oštěp dopadl daleko za žlutou čáru označující limit. "Tak ta má na světový rekord," zaznělo na novinářské tribuně z úst žurnalistů z Finska, země oštěpu zaslíbené. Finále by mohlo začít stejně. "Bylo by to bezva, pak bych začala riskovat, na olympiádě se musí na maximum. Takhle by to bylo docela fajn," řekla.

Podobným způsobem ohromoval konkurenci světový rekordman Jan Železný. Soupeře ničil v kvalifikaci a v prvních hodech. Spolu se o tom prý radili. Radil jí jak zvládnout tlak favoritky, jak se k soutěži postavit. Zřejmě jeho rady fungují. "On říkal, že to buď člověk umí, nebo ne, ale já umím zůstat v klidu, uvolnit se. To je výhoda," uvedla Špotáková.

Na batohu má sedmdesátku

Na svém batohu Czech Team má kvůli rozlišení napsanou od výrobce číslici 70. "Jestli to je náhoda, tak dobrá. Úplně jsem valila oči," komentovala to Špotáková. Přesně tolik by totiž moc ráda hodila. Nejlépe ve finále. Nechtěla by batoh vyměnit za ten s číslem 72? "Ten jsem tady neviděla," podotkla s úsměvem nad zmínkou o číslici, která by v metrech znamenala nový světový rekord. Také se jí líbí její startovní číslo 1533. "Hlavně, že tam není dvojka, to se dívám hned," řekla. Druhá totiž byla na ME v Göteborgu 2006.

Když přišla ráno na stadión, chtělo se jí spát. Vždyť vstávala v šest hodin. Na masáži málem usnula. "Moc se mi nechtělo, navíc jsem byla v klidu, žádná nervozita," vyprávěla oštěpařka. Z poloviny zaplněný stadión pro 90 000 lidí ji ale nabudil. "To by probralo každého, působí to dobře. Pěknej hukot, když házela Číňanka," řekla. K pohodě přispěl i přítel Lukáš přímo na stadiónu. "Ale chvíli jsme ho museli hledat," prozradila oštěpařka. "Zvládla bych to i bez něj, ale takhle to je lepší," dodala.

Obavy z tvrdého povrchu se nepotvrdily

Špotáková se bála tvrdého povrchu, ale nakonec se její obavy ukázaly jako liché. "Nebylo to tak hrozné," řekla. Přesto okamžitě zajde za fyzioterapeutem, neboť jí cosi přeskočilo v nártu a dočasně cítila lehkou bolest. "Ale říkám si, když něco přeskočí, tak to zase přeskočí zpátky, když to tak přijde z ničeho nic. Ale je to divné," konstatovala.

Ve finále bude mít všechny hlavní soupeřky, vedle Obergföllové i její krajanku Stefi Neriusovou, která ji porazila právě v Göteborgu o 18 cm. "To je dobře, bez Nerius bych si nedokázala finále představit," řekla Špotáková. Všimla si i Rusky Marie Abakumovové. "To jsem ještě neviděla, takhle osvalený děvče. Lýtka si radši schovala v teplákách. Neskutečný," podivovala se. Ruska hodila 63,48 metru, ale letos už má na svém kontě 67,25 metru.

Reklama

Související témata: