Hlavní obsah

Triatlonista Ospalý nestačil v běhu

PEKING

Český triatlonista Filip Ospalý obsadil až dvacáté místo, když mu došly síly v rozhodující fázi běhu. „Jsem zklamaný a naštvaný sám na sebe. Dvacáté místo je jednoznačně neúspěch. Není to nic, čím bych se mohl chlubit, i když se jedná o moje nejlepší umístění na olympiádě. Bohužel nic víc a na nic,“ zlobil se v cíli dvaatřicetiletý Ospalý, který byl v Aténách o devět míst horší.

Článek

Nečekaným vítězem se stal Němec Jan Frodeno, který měl pod žhavým sluncem v závěru běhu nejvíce sil a utekl favorizovaným pronásledovatelům, včetně olympijského vítěze ze Sydney Kanaďana Simona Whitfielda. „Jsem nadšený. Věřil jsem, že když se udržím s favority, mám naději na dobrý výsledek. Cítil jsem dost sil a zaútočil jsem. Přiznám se, že jsem nečekal, že mi to projde a budu ve finiši nejrychlejší,“ liboval si vítěz.

Po 1,5 kilometru v jezeře vylézal český reprezentant z vody jako devatenáctý, s půlminutovou ztrátou na čelo závodu, který vedl Novozélanďan Shane Reed, který ale totálně propadl v běhu. „Plaval jsem na pravé straně. Voda byla hodně teplá, ale hlavně jsem mohl uhnout při strkanicích kolem bójek,“ řekl Ospalý o první části závodu.

Slovák Šimok se topil
Okamžik hrůzy si prožil slovenský triatlonista Pavel Šimok. Z břehu to vypadalo, že bojuje o holý život. „Na druhé obrátce, kdy se k bójce neplave kraul, ale prsa, jsem dostal ránu nohou do hlavy. Zatmělo se mi před očima, možná jsem na pár sekund ztratil vědomí. Navíc jsem se hodně nalokal vody. Točila se mi hlava, nemohl jsem pokračovat,“ říkal viditelně otřesený šestadvacetiletý Slovák, který se evidentně chvilku topil. Z vody ho vytáhla posádka dohlížejícího člunu a na ošetřovně musel zůstat půl hodiny, než byl propuštěn. „Já to neviděl, plaval jsem na kraji. Stává se to a dostat takhle ránu do hlavy je hrozné. Proto se snažím plavat na kraji, kde se dá strkanici uniknout,“ řekl k dramatickému okamžiku Filip Ospalý.

Na kole se po čtyřiceti kilometrech Ospalý udržel na dohled silné skupiny, nejrychlejší na kole byli Belgičan Zeebroek a Lucemburčan Bockel. „Držel jsem se v balíku, kde byli všichni favorité. Úniky nikdo nebral vážně, to je spíš zpestření. Důležité je hlídat si dobrou pozici, nezmatkovat a neztrácet zbytečně síly,“ dodal k druhé části závodu.

Desetikilometrový běh však totálně zamíchal pořadím a bohužel i nadějemi českého reprezentanta. V čele závodu se vytvořila osmičlenná skupina, v níž se držel i Ospalý. Na druhém stoupání však ti nejlepší zrychlili a Ospalému utekli. „Držel jsem se s nejlepšími. Vypadalo to slibně, i když v tom vedru rychle ubývaly síly. V okamžiku, kdy se zvýšilo tempo, jsem nebyl schopný zareagovat. Ještě jsem to zkusil, ale dotáhnout čelo už nebylo možné. Síly mě rychle opustili a já se propadal a propadal,“ krčil smutně rameny.

Reklama